Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesië
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

dag tot dag

 
 
 
 
 
 

Programma

Dag 1 Aankomst Marrakech

Na aankomst op de luchthaven in Marrakech wordt u naar uw hotel gebracht. Marrakech, gelegen aan de voet van het Hoge Atlas gebergte,  is een bruisende stad, waar heden en verleden hand in hand gaan. Het  plein Djemaa el Fna ligt centraal in de  helemaal ommuurde oude stad en vormt een trekpleister voor jong en oud, zowel voor de Marakchi’s als voor toeristen.  Met name  ’s middags en ’s avonds is het plein één grote openluchtmarkt waar u kunt genieten van de vele heerlijk geurende etensstalletjes, acrobaten, verhalenvertellers, traditionele waterverkopers,  goochelaars, slangenbezweerders, muzikanten en toneelspelers.  Een fascinerend schouwspel.  Het plein is omzoomd met sinaasappelstalletjes, restaurants en cafés. Achter het plein ligt de Medina, een doolhof van overdekte straatjes met winkeltjes en ateliers.


Dag 2 Transfer (5 u) en eerste wandeldag  (ca 3 u.)
De gids komt u 's ochtends rond 8 uur in het hotel ophalen. Samen reist u naar Agouti, het beginpunt van de trektocht. Het eerste stuk tot aan Azilal (170km) is vlak tot heuvelachtig, maar daarna gaat het slingerend omhoog. Een prachtig traject langs groene valleien met dorpjes, fruitboomgaarden en loofbomen. Bovenop de pas van de Col Oughabr (2200m) heeft u een prachtig uitzicht op de hoogste top van het massif de Irhil M'Goun  (4068m). Daarna volgt een mooie afdaling tot aan de schilderachtige vallei van de Ait Bouguemez, ook wel la Vallée Heureuse genoemd want er is overvloed aan water en de bewoners staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. De vallei is één lang lint van schilderachtige dorpjes, afgewisseld door akkers met granen, groenten en fruitbomen, irrigatiekanalen en indrukwekkende, eeuwenoude notenbomen. De beschutte ligging zorgt het gehele jaar door voor een gematigd klimaat. Karakteristiek voor dit gebied zijn de talrijke, mooie lemen woonburchten met terrassen. Bij aankomst in de vallei wordt u opgewacht door de muildierdrijvers (1 à 2) Alle bagage wordt op de muildieren geladen en vervolgens gaat u op pad. U volgt een smal ezelpaadje naar boven langs groene akkers, langs veldjes omzoomd door en struikgewas waar geiten- en schapenkuddes en soms ook enkele koeien grazen. Bij het dorpje Arouss staan enkele indrukwekkende oude notenbomen.  Daarna slingert het paadje verder omhoog tot aan

Azib Ikkis. (Azib is de lokale benaming voor zomerschuur). Deze schuren worden gebruikt door de herders uit de lager gelegen valleien. Bivak op 2375m.  Stijging ca 600m

 

Dag 3 naar Tarkeddid ( 4,5 u.)

Vandaag gaan we meteen over naar het serieuze werk. Het pad leidt verder omhoog en volgt een klein stroompje. Het eerste deel van de stijging is vrij geleidelijk. Op een gegeven moment lopen pad en stroompje dood tegen een komvormige rostwand, waarna een steil stuk volgt tot bovenop de Tizi n Tarkedit (ca. 3400m). Bovenop heeft u een weids uitzicht over het glooiende landschap van het 'Tilikit (plateau) de Tarkedit' met de grazende kuddes en de omringende hoge bergtoppen, waaronder die van de Mgoun, de 2e hoogste top van Noord Afrika, die u morgen eventueel gaat beklimmen.

U daalt af naar de vlakte en loopt  nog even door tot aan de bivakplaats in de buurt van een bron en een refuge (berghut) Bivak op 2900 m.

Stijging 1000m / Daling 450m

 

Dag 4 naar de vallei Oulilimt via de Mgoun top ( 8 u.);  facultatief

Vandaag is er gelegenheid om de één na hoogste berg van Noord-Afrika, de M’Goun, te beklimmen. De M’Goun zelf is eigenlijk een lange graat, die zich over enkele kilometers uitstrekt op een hoogte van ongeveer 4000m. Het hoogste punt in deze graat is de Amsod (4068m), maar in de volksmond wordt dit punt M’Goun genoemd. Bovenop heeft u een panoramisch uitzicht.  Dan volgt een afdaling aan de andere kant over veel los gruis.  

Of een eventuele klim naar de top haalbaar is, kan uw gids het beste beoordelen. Behalve van uw conditie,  hangt dit mede af van de weersomstandigheden.  Overigens is het altijd op eigen risico! Bij slecht weer is het absoluut onverantwoord, ook voor ervaren lopers, omdat u dan met name op de lange hoge kam (1,5 u.) blootgesteld kunt worden  aan harde rukwinden, die in het verleden als eens slachtoffers hebben geëist.  Maar met mooi weer is het prima te doen. 's Ochtends is redelijk goed in te schatten wat voor weer het wordt. Mocht eenmaal op weg alsnog het weer omslaan, dan moet u  rechtsomkeer maken.

Als u naar boven gaat draagt u zelf uw picknick en andere spullen die u overdag nodig heeft (ook warme kleren en regenkleding)  want de muildieren kunnen niet over de col. Zij lopen via een andere route.

Stijging 1150m / Daling 1400m

 

 Indien de tocht via de Mgoun top niet mogelijk is, kunt u er ook omheen. (5 u.)

De route gaat grotendeels over het enorm weidse Tilikit de Tarkedit,  ook wel  het plateau van de Aït Atta berbers genoemd (Aït betekent stam) die hier zomers met hun kuddes verblijven. Daarna steekt u een kleine pas over van 3100m. en daalt vervolgens af naar de schilderachtige vallei van Oulillimt. Bij een klein riviertje aan de voet van de M’Goun wordt het kamp opgeslagen (2648m).

Daling 2x400 m / Stijging 400m)

 

Dag 5 naar  Tighremt – N-Ait-Ahmed (ca 4,5 u.)

Vanaf nu af aan gaat het alleen  nog maar naar beneden.  Een schitterende route over een duidelijk pad langs diverse dorpjes, hoge steile rotswanden en frappante geologische verschijnselen

De grillig gevormde monolieten leveren een bijna surrealistisch landschap op.

Bivak dit keer op een historische plek in de buurt van een indrukwekkende voorraadburcht (Tighremt in het lokale dialect). Het is de moeite waard om hier even een kijkje te nemen.

Over heel de Atlas liggen deze bruchten verspreid. Sommigen, zoals deze lagen aan oude karavaanroutes, anderen liggen verscholen in diepe plooien van een berghelling, weer anderen liggen als adelaarsnesten boven op een bergtop. Deze burchten zijn inmiddels grotendeels in onbruik geraakt, maar  werden vroeger gebruikt door de nomaden als opslagplaats voor oogstvoorraden, sieraden  en vaak ook als schuilplaats. Bivak op 2335m.

Stijging 200m  Daling 400m

 

Dag 6 naar Imi N Irkt (6 u.)

Ook vandaag een gemakkelijk en prachtig traject  over een goed begaanbaar pad door de bedding van de M'Goun rivier,  langs dorpjes, omgeven door terrasvormige akkers, waar van alles wordt verbouwd. Verspreid over het landschap staan groepjes notenbomen, die met hun breed bladerdak goede schaduwplekken bieden.

Diverse dorpjes passerend krijgt u een goede indruk van de prachtige en  bijzondere architectuur van de Centrale Hoge Atlas. Het pad en de rivier komen uit bij een smalle kloof. Bivak in de buurt van de kloof op 2050m.  Stijging 2x200m / Daling 300+400m.

 

Dag 7 naar Tiranimine (5 u.)

Wat nu volgt is misschien wel het meest spectaculaire van heel deze Traverse want vandaag loopt u door de immens diepe kloof van de Gorges Achaabou. Behalve spectaculair is het ook een hele mooie route. Het pad blijft de M'Goun rivier volgen, die  door de kloof meandert en u meandert mee, waarbij u meerdere malen de rivier moeten oversteken en door het water waden dus houdt uw waterschoenen paraat! U loopt  langs hoge, steile rotswanden (soms wel een paar honderd meter hoog) die steeds dichter naar elkaar toekomen.  Op een goed moment is de doorgang slechts enkele meters breed.  Bivak voorbij de kloof in de buurt van een dorpje op 1850m.

Stijging 100m / Daling 300m.

 

 

Dag 8 naar Tamgallou (5,5 u.)

Langzaam maar zeker bereikt u  de zuidkant van  de Hoge Atlas. U blijft in de buurt van de M"Gounrivier en naarmate u  zuidelijker komt,  wordt de rivierbedding breder en het landschap groener en uitbundiger. Met name de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas waar de rivier doorheen loopt zijn dichtgevolkt. U volgt  een schaduwrijk pad langs noten- en amandelbomen, bloeiende  oleanderstruiken en levendige dorpjes. Bivak in de buurt van een dorpje op 1625m.

Daling 200m

 

Dag 9 Laatste wandeltraject (2,5 u.) en transfer naar Marrakech (6 u.) *

U wandelt nog ongeveer 2 a 2,5 uur verder zuidwaarts door de vruchtbare groene vallei die alsmaar breder wordt en waar de rivier rustig doorheen kabbelt. De rotswanden die de vallei omgeven hebben allerlei kleuren. Tussen de akkers in de vallei en soms hoog hoog tegen de berghelling verheffen zich talloze lemen dorpjes en kasba's waarvan sommigen nog altijd bewoond en anderen inmiddels behoorlijk vervallen zijn. Aan de oever van de rivier spelen kinderen of doen de vrouwen de was, een kleurig schouwspel. Ook ziet u overal ezels, een belangrijk transportmiddel voor de bewoners.

Als u goed rondkijkt ziet u ook overal rozenstruiken tussen het groen. Dit stuk van de vallei wordt tot aan het stadje Kelaa Mgouna verderop, ook wel de rozenvallei genoemd.  De Rosa Damaskina is eeuwen geleden  hier terecht gekomen uit het midden oosten. En zo is hier een bloeïende rozencultuur ontstaan. Tonnen rozenblaadjes worden hier jaarlijks  verwerkt in lokale fabrieken tot oa. rozenwater. Bij het dorpje Boutaghar (1575m) neemt  u afscheid van de muildierdrijvers en reist u samen met de gids terug naar Marrakech. Een transfer van circa 6 uur. U passeert de stadjes El Kelaa de Mgouna, het centrum vn de rozencultuur en Boumalne Dades, gelegen aan de Dadesrivier die al het smeltwater van de Hoge Atlas naar het zuiden afvoert. In de brede Dadesvallei liggen veel indrukwekkende kasba's (authentieke lemen forten). Deze weg heet niet voor niets de 'Kasba route'. Na Ouarzazate buigt de weg af naar het noorden en steekt u via een spectaculaire route met veel mooie panorama's de Hoge Atlas over. Aan de andere kant ligt Marrakech, ook wel de Parel van de Atlas genoemd, dat u tegen de avond bereikt. Deze bruisende stad is meer dan 10 eeuwen oud en is de bakermat van de berbercultuur. Een stad met een indrukwekkend verleden, waar ook de moderne wereld haar intrede heeft gedaan. Maar in de oude stadskern, de Medina, met de zoete doordringende oosterse geuren waant u zich nog altijd in de Middeleeuwen. Het wervelende en sprookjesachtige plein Jemaa el Fna blijft iedereen boeien: jong en oud, toerist en Marokkaan.     

Dag 10. Terugvlucht of verlenging

Transfer naar de luchthaven. Heeft u een hele vroege vlucht, dan kan er zeer waarschijnlijk niet in het hotel ontbeten worden, maar  op  de luchthaven kunt u meestal  koffie en broodjes krijgen, ook 's ochtends vroeg.


* Transfer naar Ouarzazate is ook mogelijk (c.q. hotel Ouarzazate i.p.v. Marrakech) meerprijs op aanvraag.

Bovengenoemde uren zijn gemiddelde wandel- en reisuren, waarin niet meegenomen stops en pauzes

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds