Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Op pad met kinderen

 
 
 
 
 

Op pad met kinderen in de Aragonese Pyreneeën

Reisduur        8 dagen
Reisperiode   juli, augustus, evt ook juni, september
Reissom         Vanaf € 510 p.p.
Karakter        Familie wandelreis
Niveau           Geschikt voor ouders met kinderen vanaf 6 jaarBergwandelen, roofvogels spotten, prehistorische grotberen, heksen op bezemstelen én wildwateravontuur

Uitvalsbasis van deze reis is een schilderachtig bergdorpje (1120m) in een nog vrij onbekend deel van de Centrale Spaanse Pyreneeën, een gebied met overweldigende bergmassieven met toppen boven de 3000m.

Vanuit het dorpje maak je een paar mooie wandelingen in de omgeving. Tot ver in de zomer vind je hier een ongerepte natuur en een grote bloemenvariatie. Hogerop grazen de koeien- en schapenkuddes en wordt het geklingel van de bellen al snel een vertrouwd geluid. Dit is ook het domein van de gemzen en marmotten en boven de kuddes zul je af en toe ook gieren zien rondcirkelen. Tijdens de wandelingen zijn genoeg ‘poedelplekken’ want overal is water. Als je heel dapper bent, neem je een duik in een van de ijskoude, kristalheldere bergmeren

Op dag 5 wandel je naar een gezellige berghut (1750m) waar je wandelaars uit heel Europa ontmoet. Je slaapt in de hut en de volgende dag trek je het hooggebergte in.

Ook maak je een paar mooie excursies buiten de vallei. Je kruipt in een oude Keltische graftombe (dolmen) en maakt een wandeling langs drie middeleeuwse kapelletjes. In een van de kapelletjes mag je een wens doen!  Verder kun je samen met een Spaanse gids  diep doordringen in de berengrot (Cueva de Oso) op zoek naar sporen van dit prehistorische dier. Je neemt een kijkje in een heksenmuseum (Museo de la Bruja). En natuurlijk ga je ook roofvogels spotten aan de rand van het nationale park Ordesa & Monte Perdido. Wandelend langs drie speciale vogeluitkijkposten (Miradores) waar vandaan je ver in een diepe canyon kunt kijken, is de kans vrij groot dat je er een paar zult zien.

De laatste dag is één adembenemend wateravontuur. Eerst maak je een kanotocht op een schitterend gelegen stuwmeer en daarna zak je een snelstromende bergrivier af in een rubber boot, waarbij het water je van alle kanten om de oren spat.

Kortom verrassend, boeiend en spannend!

Programma

Dag 1 ) Aankomst in het dorp

Dag 2-3) Keuze uit 5 korte en lange wandelingen van min. 6,5 en max. 18 km

Dag 4) Uitstapje buiten de vallei: wandelen, flora, fauna én cultuur

Dag 5) Wandeling naar de berghut (1750m) / 10 km

Dag 6) Keuze uit 2 wandelingen vanuit de berghut van 10 en 15 km. Na afloop transfer terug naar beneden (ca. 40 min.)

Dag 7) Wateravontuur*: kanotocht op een mooi gelegen stuwmeer (500m) en een spannende afdaling in een rubber boot (rafting) van een snelstromende bergrivier

Dag 8) Vertrek of verlenging

* Mocht onverhoopt het waterniveau te laag zijn om te raften (wat heel zelden voorkomt) dan wordt er de hele dag gekanood in combinatie met  canyoning.

Als het regent wordt er niet gekanood, maar wel geraft! Dan heb je ’s ochtends vrij of kun je het gezellige middeleeuwse stadje Aínsa bezoeken.

Verblijf

6 nachten in het dorp / 1 nacht in de berghut
Verblijf naar keuze in een hotel of appartement

Vervoer

De reis van en naar Spanje wordt door jullie zelf geregeld. Voor deze reis is wel een auto nodig, zie verderop bij Karakter en Bijzonderheden.

Boekingsperiode

Juli en augustus

Aankomstdag

Hotel: elke dag // Appartement: zaterdag/zondag; (evt. vrijdag: op aanvraag)
Probeer de vakantie zo te plannen dat de nacht in de berghut niet op vrijdag of zaterdag valt, want in het weekend is het er meestal heel druk.

Profiel van de reis

Het is een actieve reis waarin veel gewandeld wordt maar daarnaast is er ook aandacht voor de cultuur.

De wandelingen (rondwandelingen en lijnwandelingen) gaan  over oeroude bergpaden, brede zandwegen en heel af en toe een stukje asfalt. Veel paden zijn bedekt met losse stenen, keien en gruis. De paden zijn gemarkeerd, maar je krijgt van ons ook een routebeschrijving en kaartmateriaal. Steeds is er keuze uit meerdere wandelingen met variabele lengtes en hoogteverschillen. Onderweg is er overal  water (rivieren en bergmeren).

Wat je voor het verblijf van een nacht in de berghut nodig hebt, draag je zelf naar boven. De rest van de bagage blijft beneden. Het ontbijt en diner wordt door de berghut verzorgd. Zie ook verderop bij Accommodaties

Op dag 7 ben je de hele dag op het water. Zowel het kanoën als het raften is speciaal afgestemd op families met kinderen vanaf 6 jaar. Het benodigde materiaal voor de wateractiviteiten is ter plaatse aanwezig.

Voor deze reis is een auto nodig (eigen of huurauto) want het dorp is niet per openbaar vervoer ter bereiken. Ook kun je zonder vervoer de activiteiten op dag 4 en 7 niet doen. Heel veel gereden wordt er overigens niet. Op dag 4 wordt 70 km. gereden in drie etappes en op dag 7 ca 135km eveneens in 3 etappes.

Bijzonderheden

* Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar
* Voor deelname aan de wateractiviteiten is een zwemdiploma verplicht
* Eigen auto of huurauto is onontbeerlijk
* Enige bergwandel ervaring en een redelijke conditie zijn vereist;
* Houdt rekening met de afwijkende Spaanse eettijden en met een lange siësta ’s middags.
* Winkels en musea etc. zijn altijd gesloten tussen 13.30/14.00 en 16.30/1700.
* Het bezoek aan de berengrot en de wateractiviteiten zijn niet individueel maar worden in (internationaal) groepsverband aangeboden.

Uitgebreid Programma

Alle aangegeven wandeltijden zijn exclusief pauzes

Dag 1.  Aankomst
De bergvallei is alleen te bereiken via een smalle weg. Vooral het laatste stuk is spannend.

Je gaat onder enkele tunneltjes door en de bergwanden worden steeds hoger en de vallei steeds smaller. Helemaal aan het eind liggen drie dorpjes. Wij nemen onze intrek in het middelste dorpje, gelegen aan de oever van een bergrivier. De gastvrouw brengt jullie naar het appartement of hotel.

Het dorp is niet groot, maar toch kun je gemakkelijk verdwalen in het labyrint van nauwe straatjes, doorgangen en trappen. Beneden bij de rivier is een gezellig terrasje, dat ook heel populair is bij de dorpsbewoners.  

Dag 2 Inloopwandeling
Je kunt kiezen uit twee wandelingen van ongeveer 2 uur, met een hoogteverschil van maximaal 300m.

De ene wandeling gaat langs schilderachtige dorpjes, met als hoogste punt een middeleeuws bergdorpje gelegen op 1420m.  De andere wandeling brengt je bij de schuren en stallen waar ’s winters de koeien uit het dorp verblijven en een oude kapel, waar jaarlijks nog een bedevaart naar toe wordt gehouden

Na de wandeling kun je een bezoek brengen aan het informatie centrum beneden bij de rivier. Aan de hand van beeldend materiaal en (Spaanse)  tekst word je meegenomen door alle seizoenen en krijg je een heel goed beeld van hoe de mensen hier leven en van de flora en fauna in het gebied.

 

Dag 3 Bergwandeling

Vandaag kun je kiezen uit drie langere wandelingen van min. 4 tot max. 7 uur en hoogteverschillen variërend van min. 350 tot max. 1200 m.


Een wandeling gaat naar een verlaten dorpje gelegen op 1380 m. in een naburige vallei. Vanaf het grasveld voor het verlaten kerkje heb je een weids uitzicht over de hele vallei.

 

De andere twee wandelingen gaan beiden naar een bergmeer. Het ene is een  gletsjermeer op 2360m ingeklemd tussen kale, steile rotswanden. Om bij het meer te komen moet je over enorme rotsblokkenvelden klauteren. Het kristalheldere water nodigt uit voor een duik, maar zelfs midden in de zomer is het water nog ijskoud!  

Het andere meer dat op 1900 m. ligt, is alleen bereikbaar via een pad dat door een diepe kloof omhoog slingert. Het ligt in een glooiend groen weidelandschap en heeft een prima zwemtemperatuur want het ligt nog onder de boomgrens.


Dag 4 Uitstapje buiten de vallei: wandelen, flora, fauna én cultuur

Vandaag verlaat je de vallei en ga je naar een dorpje  in de buurt van het Nationale Park Ordesa & Monte Perdido.

 

Net voor het dorp ligt een ‘Dolmen’ een Keltische graftombe en in het dorp zelf is een informatie centrum over het Nationale Park. Je moet zeker ook een kijkje namen in het heksenmuseum, gelegen in het dorpscentrum. Verder kun je in de omgeving van het dorp een mooie  rondwandeling maken langs middeleeuwse kapelletjes. In één van de kapelletjes mag je een wens doen!

En met een gids een grot bezoeken, waar duizenden jaren geleden beren woonden (el Oso Cavernario). Hiervan zijn eind vorige eeuw skeletdelen gevonden. De grot is spaarzaam verlicht, dus om geen detail te missen, krijg je van de gids een helm met mijnlamp en wandel je als een echte mijnwerker tussen en onder de stalactieten en stalagmieten door op zoek naar de vindplaatsen van de grotberen.

Daarna ga je naar  de rand van het rand van het Nationale Park om roofvogels te spotten. Het nationale park herbergt allerlei roofvogelsoorten. Er is een speciale roofvogel-kijk-wandelroute uitgezet langs drie uitkijkposten waar vandaan je ver in een diepe canyon kunt kijken. Het moet al gek gaan, wil je hier helemaal geen roofvogels kunnen zien

Aan het eind van de dag rijden jullie via dezelfde weg terug naar je ‘eigen’ dorp.

Dag 5 Wandeling naar de berghut. 
Vanaf het dorp loop je in circa 3,5 uur helemaal naar het uiteinde van de vallei. Het totale hoogteverschil is ca. 640 m. Je wandelt over een brede zandweg die geleidelijk stijgt, met veel schaduw en  diverse zwemplekken onderweg. De hut is prachtig gelegen op 1750m aan de voet van de Posets (3300) een van de hoogste toppen van de Pyreneeën. In en om de hut is het een gezellige drukte, er logeren bergwandelaars en –klimmers uit heel Europa. Op het grote grasveld voor de hut heb je alle ruimte om te spelen. Gezamenlijk met alle andere gasten geniet je van een eenvoudig, Spaans driegangen diner. En dan op tijd naar bed, zoals het de gewoonte is in berghutten, voor een vroeg en fit reveil de volgende ochtend.

Dag 6. Wandeling

Keuze uit twee wandelingen van  5 uur met  een hoogteverschil van max. 830 m.

 

Een van de wandelingen gaat ook weer naar een bergmeer op 2400m. Het meer ligt achter een grote stuwdam. Vaak kun je hier op de berghellingen gemzen zien ronddartelen. Wie dapper is, neemt een  duik in het ijzige gletsjerwater

De andere wandeling gaat naar een bergpas op 2592m vanwaar je bij helder weer de Pico de Añeto (3404 m) kunt zien liggen, de hoogste top van de Spaanse Pyreneeën.

Aan het eind van de middag wordt je met  4WD teruggebracht naar beneden, een rit van ca.  30 à 40 minuten.

Dag 7 Wateravontuur

Deze laatste vakantiedag hebben we bewaard voor een adembenemend wateravontuur.

 

Vanaf het dorp waar je logeert is het ongeveer 45 minuten rijden naar het stuwmeer dat op 500 m ligt.  Onder leiding van professionele instructeurs/gidsen maak je ’s ochtends een kanotocht van 2 uur op het een mooi gelegen stuwmeer in de bergen op 500m.   Na de nodige instructies ontvangen te hebben, stap je in de tweepersoons kano en zodra je je een beetje thuis voelt in de kano (het moeilijkste is altijd het evenwicht) peddelen maar…

 

Na de lunch rijd je naar de rivier de Esero, 28 km. verderop. Hier stap je in een rubberboot (max. 7 personen per boot plus instructeur) en vervolgens zak je al peddelend een wilde bergrivier af over een afstand van ongeveer 8 km. Het water spat je van alle kanten om de oren, probeer daar maar eens droog bij te blijven. Aan het eind wordt je teruggebracht naar het beginpunt waar de auto staat en rijden jullie weer terug naar je hotel of appartement.

 

Beide activiteiten worden in internationaal groepsverband georganiseerd, dus de groep kan heel klein zijn, maar ook heel groot. Hoe meer zielen hoe meer watervreugd.

Dag 8. Vertrek of verlenging 

Accommodaties

Hotel

In het dorpje zijn twee hotels. Beiden worden gerund door families uit het dorp.

Hotel 1.

Het oudste hotel, gehuisvest in een karakteristiek 200 jaar oud en sfeervol  ‘Chistabin” huis, bevindt zich midden in het dorp. Het is knus en ademt nostalgie uit. De negen kamers, waarvan enkele met een Frans balkonnetje, zijn traditioneel ingericht met modern comfort en voorzien van badkamer en TV. Het restaurant bestaat uit een eetgedeelte met tafels en stoelen en een verhoogd deel met twee lange tafels en stoelen met open haard. Er is een kleine bar. Aan de voorkant is een kleine, ommuurde patio met planten en bloemen, waar  je rustig kunt zitten. De keuken biedt traditionele streekgerechten met een vleugje Franse invloed. Alle groenten komen uit de eigen ecologische groentetuin. Er wordt steeds voor de nodige variatie gezorgd. 

Er zijn 2 driepersoonskamers (met 3 losse bedden) en 1 vierpersoonskamer (met 2 dubbele bedden). De andere kamers zijn tweepersoonskamers.

Hotel 2

Het andere hotel is vrij nieuw (ca 10 jaar oud) en ligt bovenin het dorp. De moderne kamers zijn verdeeld over twee verdiepingen en voorzien van badkamer, tv en telefoon. De meeste kamers hebben een klein balkon. Aan de voorkant is over de breedte van het hotel een terras met uitzicht over het dorp en de vallei. Het restaurant is ruim en licht met openslaande deuren naar het terras. De eigenaar heeft zich helemaal gespecialiseerd in het culinaire en dat blijkt ook uit de menukaart. Naast streekgerechten zul je hier ook exotische verrassingen aantreffen. Er wordt volop gebruik gemaakt van verse ingrediënten en bij voorkeur uit eigen tuin.

Het hotel heeft  meerdere drie- en vierpersoonskamers (met dubbel bed en 1 of 2 eenpers.bedden).

Appartement

Deze maken onderdeel uit van  een woonhuis (‘Casa Rurale’) of bevinden zich in een apart gebouw in de onmiddellijke nabijheid.  Alle appartementen zijn eenvoudig want heel Spaans (lees: sober) ingericht en bestaan uit 1 of 2 slaapkamers, een salon met ingebouwde keukenhoek en een badkamer. Alles is aanwezig: gasfornuis, magnetron, koelkast, eettafel met stoelen, sofa en tv). Sommigen hebben een balkon, anderen hebben toegang tot een gemeenschappelijk terras of patio. Beddengoed en handdoeken zijn overal aanwezig.

Wij werken met meerdere appartementen. Er wordt geboekt op basis van beschikbaarheid, waarbij de organisatie ter plaatse zich het recht voor behoudt om te bepalen welk appartement voor jullie geboekt wordt.

Berghut

De berghut, biedt plaats aan max. 70 personen. De hut wordt bemand door een familie uit de vallei en zij staan borg voor een gastvrij onthaal.  Je verblijft in slaapzaaltjes (9 tot 12 personen) op basis van halfpension (ontbijt en diner). Het eenvoudige gemeenschappelijk sanitair bestaat uit 2 douches, twee Wc’s en enkele wasbakken. Warm douchen is mogelijk  tegen betaling van € 4) Er is eenvoudig gemeenschappelijk sanitair (warm water tegen betaling). Er zijn goede bedden. Dekens, kussens én slippers zijn aanwezig.  Zelf zorg je voor  een lakenzak en handdoek. Het avondeten wordt tussen 20.00 – 20.30 geserveerd. Het ontbijt is vanaf ongeveer 7 uur. Tegen betaling (ca € 10) zijn lunchpakketten verkrijgbaar.

Tijdens het verblijf in de berghut

worden zowel de hotelkamers als het appartement aangehouden, zodat je niet opnieuw hoeft in te checken als  je terugkomt uit de hut. Je neemt mee wat je voor een nacht nodig hebt en laat de rest van de bagage achter in  hotel of appartement.

Maaltijden

Bij verblijf in het hotel is het ontbijt inbegrepen, bij het appartement niet. Zelf zorg je voor lunch en diner. In de berghut logeer je op basis van halfpension en is ontbijt en diner inbegrepen.

Met vegetariërs kan rekening worden gehouden, indien dit tijdig aan ons wordt doorgegeven.

Spanjaarden lunchen tussen 13.00 en 15.00u; het avondeten is vanaf 21.00u. Soms kan eerder worden gegeten ’s avonds.

In het dorp is een kruidenier en een supermarkt. In het naburige dorp (15 min. lopen) zijn ook nog 2 supermarkten en 2 restaurants.

Speel- en zwemgelegenheid

Het centrale dorpsplein fungeert behalve als ontmoetingsplek voor volwassenen vooral ook als speelplaats voor de dorpskinderen.

Beneden bij de rivier is een grasveld met een speeltuin voor de kleintjes en een tennisbaan; deze wordt niet meer als zodanig gebruikt maar het is een prima plek om te ballen of te voetballen.

In de rivier beneden kan niet gezwommen worden maar wel pootje gebaad. In het dorp 2km. verderop is een zwembad, dat in juli en augustus open is. Er is een zonneweide bij en een bar met terras waar je ook hapjes kunt krijgen.

Tijdens de wandelingen is regelmatig gelegenheid voor een afkoeling in rivier of bergmeer.

Klimaat
Het weer in de bergen is in de zomermaanden over het algemeen goed. De temperatuur ligt tussen de 20°C en 30°C. De hoogte speelt hierbij een rol, per 150 meter stijgen, daalt de temperatuur ongeveer 1°C. Af en toe bestaat er kans op een regen- of onweersbui, meestal aan het eind van de middag. In mei en juni is het enkele graden lager en dan kan er soms hoog in de bergen nog veel sneeuw liggen, waardoor dan niet alle passen bereikbaar zijn. In september en oktober is het minder warm, maar nog altijd heel aangenaam. Omdat het stuwmeer vrij laag ligt, moet je op de water-activiteitendag rekening houden met hogere temperaturen van ruim 35° in juli en augustus.

Reissom per gezin  

Appartement

3 personen  (2 slaapk.)             545
4 personen (2 slaapk.)              465
5 personen (3 slaapk.)              445

                                               Kamertype                   Hotel  1            Hotel 2

                                                                                                      

3 personen (2V/1K)                   3pkm                           565                  605

                                               2pkm/1pkm                  630                  670                 

4 personen (2V/2K)                   4pkm                           510                  545

                                               2x2pkm                        565                  580

5 personen (2V/3K)                   2pkm/3pkm                  530                  560

                                               2x2pkm/1pkm               570                  600

Kinderkorting en toeslagen

In bovenstaande reissommen is uitgegaan van 2 volwassenen en 1 tot 3 kinderen.

Kinderkorting tot 12 jaar (van toepassing in hotel 2) is doorberekend in de prijs van 3 en 4 persoonskamer.  

Voor hotel 2 geldt een toeslag voor kinderen van 12jr. en ouder à € 50
Voor kinderen van 16 jaar en ouder geldt een toeslag voor de wateractiviteit à € 15

Inbegrepen
7x hotel logiesontbijt of 7x logies appartement / 1x berghut logies, ontbijt en diner / transfer op dag 6 bagage en personen / kano- en rafting activiteit / diensten Engelssprekende gastvrouw / achtergrondinformatie gebied en vallei / kaartmateriaal en wandelroutes / programma informatie, praktische reisinformatie en bagage lijst

Niet inbegrepen
Heen- en terugreis / vervoer dag 4 en 7 / alle overige maaltijden, alle consumpties

Toeslagen

Verlenging

U kunt het arrangement verlengen met extra nacht(en) hotel en extra week appartement.
Prijzen op aanvraag.

Hond niet toegestaan in hotel. In appartement op aanvraag. 

Vervoer
Eigen auto

Als u wilt vliegen kunt u het beste naar Toulouse, Pau of Barcelona vliegen en daar een auto huren. Vanuit Toulouse is het 3 à 4 uur rijden naar de vallei en vanuit Barcelona ca. 5 uur.

 

 

 

Informatie en boekingen
Voor vragen over bovenstaande reis, kunt u mailen met info@nimsjoe.nl.
U kunt hier online boeken.

 

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds