Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Dag tot dag

 
 
 
 
 
Dag tot Dag Programma Piramides, Oases en Sikkelduinen in Cultuurparadijs

Dag 1   Cairo

We vliegen met Egypt Air in ruim vier uur naar Cairo. Onze bus staat al klaar om je naar het hotel in Cairo te rijden. Meestal is het wat later op de avond als we daar aankomen.

 

Dag 2   Cairo
Genietend aan de ontbijttafel laten we de dag rustig beginnen. Dan vertrekken we voor een bezoek aan Sakkara, de begraafplaats van de oude hoofdstad Memphis. Hier bevindt zich onder andere de trappiramide van farao Djoser, de oudste piramide die in Egypte bekend is. In het graf van opzichter Ti zijn mooie reliëfs te zien, die heel duidelijk een beeld geven van het leven in Egypte van duizenden jaren geleden. Ook brengen we een bezoek aan het Serapeum, ook wel de stierengraven genoemd. ’s Middags gaan we naar de beroemde Grote piramiden van Gizeh, die je op je eigen manier kunt gaan bekijken: te voet, te paard, per ezel of natuurlijk.....per kameel. Naast de piramide van Cheops ligt de Zonneboot, die ook te bezoeken is.

 

Dag 3   Cairo
Cairo heeft de bezoeker veel te bieden. De contrasten tussen oud en nieuw, traditioneel en modern, zijn nergens duidelijker dan hier. Wat je eigenlijk niet mag missen, is het Egyptisch museum met de hier circa 1700 tentoongestelde artikelen uit het graf van Tutanchamon.

Je kunt mee op een rondrit of rondwandeling langs onder meer de Sultan Hassan moskee en de Citadel.
Ook brengen we een bezoek aan de enorme marktwijk van Cairo, de Khan-el-Khalili bazaar, waar in een wirwar van straatjes de ambachtslieden en handelaren naar bedrijfstak bijeenzitten. ’s Avonds kun je in restaurant Felfella kennis maken met verschillende heerlijke Egyptische gerechten. En misschien wil je ook nog wel een typische nachtclub bezoeken.

 

Dag 4   Bahariya - 300 km (ca. 5 uur rijtijd)
Na het ontbijt verlaten we Cairo en rijden zo’n 300 km door een indrukwekkend woestijnlandschap naar de oase Bahariya. Het is gek om je te realiseren dat deze kale woestijn ooit een weelderig groen bos was waar olifanten en neushoorns vrolijk rondstapten. In de oase Bahariya kamperen we dichtbij een warme bron, waar je je heerlijk in kunt laten zakken. En bij het kampvuur geniet je daarna van de heerlijke maaltijd die de kok voor ons heeft klaargemaakt.

 

Dag 5   Bahariya
De oase Bahariya bestaat uit de hoofdstad Bawiti met zo’n 15.000 inwoners en een aantal kleine gehuchten. De ruim honderd bronnen van de oase leveren water van goede kwaliteit. Er zitten nauwelijks zouten in, waardoor het landbouwgebied niet bedreigd wordt door verzilting. De meeste bewoners verdienen hun geld met de dadelteelt. Daarnaast zijn ook olijven en fruit belangrijke handelsgewassen. Voor eigen gebruik worden groente en graan verbouwd. We hebben voldoende tijd om het plaatsje Bawiti te bezoeken en het leven in een oase te ‘proeven’. Op de markt kunnen we wat inkopen doen en samen met de lokale bevolking drinken we een kop thee op het terras van een theehuis.

 

Dag 6   Witte Woestijn - 185 km (ca. 3 uur)
Het eerste deel van de route gaat door de zogenaamde Zwarte Woestijn met grind en donker gekleurde bergen. Op weg naar Farafra passeren we vervolgens een bijzonder landschap van door wind en zand uitgeslepen gesteentes: spierwitte rotsen als paddestoelen van tien meter hoog. Dit is de Witte Woestijn. Het is soms net of je op een andere planeet bent. De jeepexcursie door deze bizarre omgeving is voor velen één van de hoogtepunten van de reis We kamperen midden in de witte woestijn en kijken naar de prachtige zonsondergang. ’s Avonds bij een knus kampvuur genieten we van de mooie sterrenhemel.
De volgende dag hebben we genoeg tijd om door het dorpje Farafra te slenteren. De gastvrije inwoners zijn voornamelijk bedoeïenen en de sfeer is er nog heel oorspronkelijk. De meeste van de 1.500 bijzonder gastvrije inwoners van Farafra zijn bedoeïenen en de sfeer is er nog heel oorspronkelijk. Neem ook een kijkje in het bijzondere woestijn-museum van Badr.

 

Dag 7   Dakhla - 270 km (ca. 5 uur)
Een mooie rit brengt ons naar de oase Dakhla. We passeren onmetelijke zandvlaktes en sikkelduinen. De meren die je onderweg meent te zien, zijn waarschijnlijk fata morgana’s. In Dakhla kun je per kameel de prachtige omgeving verkennen. Ook maken we kennis met de vriendelijke bevolking van het plaatsje El Qasr. Hier zie je oude ambachten, zoals pottenbakken, op een manier die in honderden jaren niet is veranderd. We bezoeken er ook de verlaten verlaten stad, gebouwd in kasbah stijl. We kamperen drie kilometer van het stadje Mut.


Dag 8   Dakhla
De oase Dakhla telt tien grote dorpen, waar ongeveer 40.000 mensen wonen. Ten tijde van de Romeinen was de oase een bloeiend landbouwgebied, waar o.a. druiven groeiden. De roze-rode rotsen bij Dakhla zorgen voor een speciale kleuring van het licht.
El Qasr is na Mut de grootste plaats van de Dakhla oase. Het centrum met veel nauwe straatjes dateert uit de middeleeuwen. Boven de huizen torenen de twee minaretten met hun uitstekende houten balken uit. Net zoals de rest van de bebouwing zijn ook de moskeeën uit leem opgetrokken. De minaret aan westelijke zijde kun je beklimmen. Vanaf de toren heb je een mooi overzicht van de oase en het aan je voeten liggende stadje. Interessant is de werkplaats, waar o.a. waterbekers en pannen worden gemaakt.

 

Dag 9   Bir Abu el Hussein – 350 km
Door een fascinerend woestijnlandschap van zwarte basaltbergen en wandelende sikkelduinen rijden we naar onze volgende overnachtingsplek, nabij de natuurlijke bronnen van Bir Abu el Hussein en Dabis. De duinen behoren tot een zandtong van vijf tot dertig kilometer breed. Deze begint ter hoogte van Bahariya en loopt ten oosten van deze oase door tot aan de oase van Baris. De typische, aerodynamische vorm van de sikkelduinen ontstaat wanneer de wind hoofdzakelijk uit één richting waait. De twee punten wijzen altijd met de wind mee. Sikkelduinen zijn de enige duinen die wandelen. Kleine sikkelduintjes kunnen zich ruim twintig meter per jaar verplaatsen.

 

Dag 10 – 11   Aswan – 500 km (ca. 8 uur)
Vandaag vertrekken we op tijd voor een bezoek aan het beroemde Abu Simbel, gelegen aan het Nasser stuwmeer. Deze prachtige tempels zijn gewijd aan Ramses II en zijn vrouw Nefertiti.
We vervolgen daarna onze reis richting Aswan, de meest zuidelijk gelegen stad van Egypte. Na zes dagen in de woestijn zul je verbaasd staan over wat er in het kleurrijke en levendige Nijldal allemaal te zien is. Aswan ligt bijzonder mooi met een lange boulevard aan de Nijl. De sfeer is er merkbaar kalmer dan in de meer noordelijk gelegen steden. Je zult hier zeker enige tijd doorbrengen in de marktwijk. Een aanrader is een bezoek aan de kapper: nog een echte barbier die je niet alleen knipt, maar ook je hoofd en nek masseert en op een speciale manier de haartjes van je gezicht verwijdert.
Eén van de mooie plekjes in Aswan is Kitchener Island, waar zich een prachtige botanische tuin bevindt. En een bezoek aan de onvoltooide obelisk is de moeite waard. Ook kun je in Aswan wat ronddwalen door de straatjes van de souk. Hier immers kun je nog zien, horen, ruiken en, als je wilt, proeven hoe het leven in deze streken al eeuwen bijna onveranderd is gebleven.

 

Dag 12   Luxor - 210 km (ca. 4 uur)
We rijden weer noordwaarts. Onderweg bezoeken we de zeer goed bewaard gebleven tempel van Horus in Edfu. In de namiddag komen we aan in het gezellig drukke stadje Luxor, waar we drie nachten verblijven.

 

Dag 13 – 14   Luxor
In Luxor en omgeving is veel te doen. Allereerst zijn er de Luxor-tempel en het tempelcomplex van Karnak. In het complex van Karnak is ’s avonds een indrukwekkende ‘sound en lightshow’ waarbij de verlichting zorgt voor zeer fraaie effecten. Je kunt een fietstocht maken in de landelijke omgeving en je kunt je met een paardenkoets door de straatjes laten rijden of een tochtje op de Nijl maken met de felukka, een traditionele zeilboot.
Eén van de ochtenden staan we op tijd op voor de onderneming van die dag: een bezoek aan de andere kant van de Nijl. Deze westzijde is de dodenstad met de zandkleurige tempel van Hatshepsut. Op loopafstand ligt het Dal der Koningen. Hier vind je verschillende indrukwekkende koningsgraven, o.a. die van Tutanchamon en Ramses II. Daarnaast is een bezoek aan het Dal der Edelen en het Dal der Koninginnen zeer de moeite waard.

 

Dag 15   Huiswaarts
Vanuit Luxor vlieg je naar Cairo, met daarop aansluitend de vlucht naar Amsterdam.

 

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds