Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Dag tot dag

 
 
 
 
 

Programma

Dag 1-2 Marrakech
De reis start in Marrakech. Deze bruisende stad, meer dan 10 eeuwen oud, is de bakermat van de berbercultuur. Een stad met een indrukwekkend verleden, waar ook de moderne wereld haar intrede heeft gedaan. Maar in de oude stadskern, de Medina, met de alom aanwezige zoete doordringende oosterse geuren waant u zich nog altijd in de Middeleeuwen. Het wervelende en sprookjesachtige plein Jemaa el Fna blijft iedereen boeien: jong en oud, toerist en Marokkaan. Tegen zonsondergang wordt het plein door talloze lampen en eetgeuren omgetoverd in een onwezenlijk sprookjesachtige wereld. Naast de souqs en het plein zijn er ook nog een aantal historische monumenten en enkele tuinen en parken te bezoeken.

 

Dag 3.  Van Marrakech naar Jbel Saghro -  transfer 6 uur

’s Ochtends vroeg vertrek naar het beginpunt van de 5-daagse Jbel Saghro trekking. Eerst steken we de Hoge Atlas over via een schitterende route met mooie vergezichten. We passeren de hoogste pasovergang van Marokko, de Tichka pas (2260 m). Na Ouarzazate rijden we in zuidoostelijke richting parallel aan de zuidflank van het Hoge Atlasgebergte.

De woestijnachtige omgeving staat in scherp contrast met het berglandschap van de Hoge Atlas die we zojuist doorkruist hebben. Onderweg passeren we diverse kashba’s en Ksour (lemen burchten en vestingdorpen).

In de buurt van El Kelaa des Mgouna zien we in de verte het Saghro massief opdoemen. El Kelaa is het centrum van de rozencultuur. Het laatste stuk (ca 20 minuten) gaat over een onverharde weg. Aangekomen in het dorpje Tagdilt, gelegen op 1680m. aan de voet van het Saghro gebergte, installeren we ons in een eenvoudig gastenverblijf voor wandelaars (gite d’étape) en bereiden ons voor op de trekking die hier morgen van start gaat.

 

Dag 4. (dag 1 trekking) Naar Isk n'Iferd - 5 á 6 uur

We verlaten het dorpje en steken een droge rivierbedding over. Het brede pad loopt over een plateau en wordt na verloop van tijd een smal paadje. Dan volgt een stevige klim naar boven. Boven op de col (2390 m) hebben we een weids uitzicht over de Dades vallei.
Vervolgens dalen we af naar de bivakplaats, bij een waterput aan de voet van de Isk n'Iferd (2250m)

Dag 5. (dag 2 trekking) Naar Aguerde n'Ousdidine 6 á 7 uur

Meteen vanaf de bivakplaats gaat een duidelijk ezelpaadje omhoog richting kleine col van 2450 m. Het pad loopt linksom de col heen een gaat verder omhoog naar de Kouaouch (2592m.) Aangekomen op de col, wachten ons wederom prachtige panorama's op het omringende berglandschap van het Saghro en de Hoge Atlas. Dan gaat het pad weer naar beneden en volgt een indrukwekkende afdaling. Links en rechts van ons bevinden zich aan beide zijden bizar uitgesleten wanden van hoge tafelbergen. We passeren het dorpje Igli, omgeven door fraai gevormde rotsen. 
We lopen verder via Aqqa N'oufourare, een mooie groene kloof met hier en daar wat huizen en fruitbomen. We volgen de rivierbedding; een deel staat droog maar verderop staat af en toe wat water. We komen uit bij Aguerde n'Ousdidine, een gehuchtje bestaande uit een paar verspreid liggende huizen en een dorpsschooltje. We lopen nog even door en dan wacht ons een verrassend uitzicht: twee enorme rotstorens… waaraan een bijzondere legende kleeft. We slaan ons bivak op (1450m) aan de voet van dit bijzonder 'natuurmonument'.


Dag 6. (dag 3 trekking) Naar Berkou - 6 uur
Het traject begint met een stijging van 150 m naar het 'natuurmonument' waar we even rondkijken. Dan vervolgen we het pad dat ons langs diverse andere bizarre rotsformaties verder omhoog leidt en ten slotte uitkomt op het Tagourt plateau op 2000 m. Ongetwijfeld zullen we de zwarte tenten zien van de nomaden die hier hun kuddes laten grazen. Bij het dorpje Tiglite verlaten we het plateau via een pad naar beneden en komen we andermaal in een diepe kloof terecht. Bivak bij het gehuchtje Berkou (1385 m).

Dag 7. (dag 4 trekking) Naar Berkike - 5 á 6 uur
We beginnen met een klim en volgen een duidelijk en geleidelijk stijgend pad.
Links en rechts van ons verrijzen hoge, geërodeerde rotswanden. Het pad komt uit op een hoogvlakte bij een aantal vervallen gebouwen en muren. Hier gaan we linksaf en lopen verder over het plateau in de richting van Tine Ouaiyour. Bivak in de buurt van Berkike (1240 m)

Dag 8. (dag 5 trekking) Naar Tamsahalte - 6 uur + transfer 1 uur

We zijn inmiddels aanbeland in de zuidelijke uitlopers van het Saghro gebergte en langzaam maar zeker naderen we de bewoonde wereld. We doorkruisen een brede vallei, waarin verschillende dorpjes liggen en passeren vruchtbare, groene akkers met fruitbomen en diverse gewassen waaronder ook henna. Onlangs is in deze vallei een nieuwe onverharde weg aangelegd en dat heeft duidelijk een positieve invloed op de demografische ontwikkeling. De dorpen hier zijn veel groter dan die waar we onderweg doorkwamen. Naarmate de vallei smaller wordt, wordt de vegetatie steeds minder uitbundig. Ook zien we verschillende half verdroogde palmbomen. Deze hebben veel te lijden gehad van de droogte van de afgelopen jaren. Terwijl we verder lopen wordt het landschap steeds vlakker en reikt onze blik steeds verder… onmiskenbaar wordt hier de invloed van de Sahara merkbaar!
Bij het dorp Nkob (1040m) eindigt ons wandelavontuur. We nemen afscheid van onze begeleidingsploeg en ruilen de benenwagen in voor een comfortabele minibus die ons naar het hotel in Tamsahalte brengt, een klein gehucht 20 km verderop. Hier zullen we overnachten in een typisch Zuid Marokkaanse leembouwaccomodatie (Kashba bouwstijl).

 

Dag 9. Naar de woestijn - 4 uur

We rijden in oostelijke richting door een vlak woestijnlandschap met op de achtergrond de donkere contouren van de uitlopers van Jbel Saghro. Onderweg passeren we enkele dorpjes gelegen in kleine oasen. Weldra komt een grote oase in zicht, de Tafilalelt, de grootste dadelpalmenoase van Marokko

die aan de immense Sahara grenst. Hier vinden we het mooiste zandduinengebied van Marokko met duinen soms wel 250 m hoog. Inmiddels een belangrijke toeristische trekpleister, maar nog altijd zéér de moeite van een bezoek waard.

Aan het eind van de middag trekken we op kamelen of wandelend ernaast, de woestijn in, door

een prachtig decor van glooiende, gele zand­duinen. Hier wordt het klassieke beeld van de woestijn werkelijkheid. Vanaf een hoge duintop kunnen we – bij helder weer - de zon letterlijk zien zakken tot hij achter de horizon verdwenen is. We overnachten in nomadententen op een plek waar meerdere ‘karavanen’ samen komen, maar elke karavaan heeft een eigen ‘territorium’. Als de avond valt, komen één voor één de sterren te voorschijn en ontvouwt zich een van de mooiste sterrenhemels…

 

Dag 10. Naar Tinejdad - 2,5 uur

Een vroeg ontwaken voor diegenen die de zonsopgang niet willen missen. Na het ontbijt stijgen we weer op onze kamelen en keren terug naar de bewoonde wereld om de rondreis te hervatten.

We passeren de stadjes Rissani en Erfoud, samen met Merzouga de belangrijkste nederzettingen in de Tafilalelt-oase, die in de middeleeuwen een belangrijke pleisterplaats vormde voor de karavanen die uit de woestijn kwamen. Tijdens weekmarkten komen deze stadjes helemaal tot leven en is het er een drukte van belang. Rissani is de bakermat van de huidige koningsdynastie, de Alaouïten. Hier ligt de stichter - Moulay Ali Sherif – begraven. Erfoud is het centrum van de fossielen. Er bevinden zich diverse slijperijen (tevens winkels). We reizen verder in noordwestelijke richting langs diverse kleine woestijndorpjes.  Onderweg  zien we  hier en daar nog restanten van oude ondergrondse irrigatiekanalen, de “foggara’s” die vroeger het smeltwater van de Hoge Atlas naar de zuidelijker gelegen oasen voerden. In de buurt van Tinejdad logeren we in een oude Ksar (vestingdorp) verscholen in de uitgestrekte dadelpalmenoase. Een heel bijzonder logeeradres in een  bijzondere omgeving, als die dikke muren eens konden spreken….

Na aankomst is er tijd om een wandeling door de Ksar te maken of het etnografisch museum te bezoeken, dat hier is gevestigd. Het is het eerste regionaal  Berbermuseum van Marokko  en het geeft  een  vrij compleet beeld  van de  geschiedenis en de  leefwijze van de omwonende berberstammen.

 

Dag 11. Naar Ouarzazate - 3,5 uur

Het eerste deel van de route loopt  door een woestijnachtige omgeving.  Het bedrijvige stadje Tineghir ligt  op 1342 m. hoogte in een enorm uitgestrekte dadelpalmoase. Hier brengen we een bezoek aan de indrukwekkend kloof van de Todhra rivier, 14 ken noorden van het stadje  en maken  een wandeling door de paradijselijke dadelpalmenoase rondom het stadje. Daarna rijden we verder in westelijke richting.  We passeren Boumalne du Dades, genoemd naar een andere grote rivier, die net als de Todhra rivier het smeltwater van de Hoge Atlas in haar bedding verzamelt. De weg door de Dades vallei loopt parallel  aan  twee langgerekte bergketens: de Hoge Atlas aan uw rechterhand en Jbel Saghro aan uw linkerhand. Hier begint ook de Kasba route, lang  talloze  prachtige leembouwdorpjes en burchten.  El Kelaa Mgouna, gelegen aan de Mgounrivier, het centrum van de rozencultuur en rozenindustrie en tevens een belangrijk vertrekpunt voor wandelexpedities in de Hoge Atlas. Ten noorden van het stadje ligt de Mgoun, met 4068m de 2e hoogste top van de Hoge Atlas. Deze kunt u bij goed weer zien liggen ca. 5 à 10 km na het stadje. Na Skoura bereiken we Ouarzazate (1160m). Logies in een hotel aan de stadsrand. De provinciehoofdstad Ouarzazate telt slechts twee historische bezienswaardigheden; de kliene souq en de Kasba Taourirt

 

De provinciehoofdstad Ouarzazate  (150.000 inw.) telt slechts twee historische bezienswaardigheden:  de kleine souq (markt) en  Kasba Taourirt (het oude stadscentrum, deels vervallen maar nog altijd bewoond) met ernaast het gerestaureerde voormalige paleis van  de Glaouï, een invloedrijk berber­stamhoofd uit het begin van de vorige eeuw.

Verder zijn er drie internationale filmstudio’s gevestigd, waardoor de stad een belangrijk centrum van de filmindustrie is geworden. In de oudste filmstudio’s worden – indien er geen filmopnames zijn - op verzoek rondleidingen gegeven.

 


Dag 12. Via Ait Ben Haddou naar Marrakech (ca 5 uur)
 

Via Ait Ben Haddou reizen we terug naar Marrakech.  Ait Ben Haddou ligt ca. 30 km ten noorden van Ouarzazate. Het dorp staat op de Unesco lijst van werelderfgoed locaties en is een van de mooiste lemen vestingdorpen van Marokko.  Het diende het  (en dient nog steeds) als decor voor talrijke speelfilms o.m. Lawrence of Arabia’, ‘Jezus of Nazareth’ en ‘Ramses II’. Tijdens een wandeling door de kleine straatjes waant u zich in een sprookje van duizend en één nacht, en het magnifieke uitzicht over de oase en de woestijn versterkt die illusie nog eens extra.  Er  wonen nog slechts enkele families, maar er wordt druk gewerkt aan de restauratie en het is de bedoeling dat er op termijn weer meer families gaan wonen.

 

Dag 13. Marrakech  - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven

 

Bovengenoemde uren zijn gemiddelde wandel- en reisuren, waarin niet meegenomen stops en pauzes

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds