Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Dag tot dag

 
 
 
 
 

Programma

Dag 1. Aankomst Djerba
Na aankomst op de luchthaven van Djerba, wordt naar uw hotel gebracht in Houmt Souq, de hoofdstad van Djerba. Djerba, ooit het  legendarische eiland van de lotuseters, is nu een vakantie eiland met mooie stranden en grote hotels, met name aan de noordkust. De oude binnenstad van Houmt Souq (‘wijk van de souqs’) was eeuwenlang een vermaarde marktplaats,  maar wordt nu vooral door toeristen bezocht.  De stad  herbergt voor de goede kijker nog tal van sporen uit het verleden. Een bezoek aan vismarkt in het centrum en de vissershaven buiten de stad is alleszins de moeite waard.  

Dag 2 naar de woestijn (duur 5,5 uur)
De volgende ochtend reist u per 4wheel drive naar de woestijn. Eerst steekt  u  Djerba over.  Het eiland ademt een heel eigen intieme sfeer uit. Verspreid tussen het groen van palmbomen en allerlei fruitbomen liggen witgekalkte moskeeën en ommuurde forten (menzels). Deze Menzels waren oorspronkelijk geheel zelfvoorzienende boerderijtjes en omvatten zowel woonhuis, het  erf  als de grond eromheen.  Elke menzel had een eigen drinkwatervoorziening, olijfoliepers en vaak ook een weverij of pottenbakkerij. In de loop van de geschiedenis heeft Djerba veel uiteenlopende etnische en religieuze bevolkingsgroepen gekend waaronder ook een uitgebreide gemeenschap joden. Hiervan getuigen nog een aantal joodse dorpen en de wereldberoemde Ghriba synagoge.

Na Djerba gaat het verder over uitgestrekte steppevlaktes met spaarzame begroeiing af en toe onderbroken door dorpjes en dadelpalmenoases.
Daarna reist u door het Dahar gebergte, een langgerekte, smalle bergketen van max. 800m. hoog dat de Sahara van de kustvlakte scheidt. De mensen in deze streken wonen van oudsher in zgn. putwoningen, uitgegraven in de zachte rotsachtige bodem of in horizontale rotswoningen, uitgehakt in berghellingen. Hierdoor konden ze de zomerse hitte vermijden en ook ’s winters bleef de temperatuur aangenaam. Een aantal wordt nog steeds bewoond, vaak als 2e woning. Door al die over de heuvels verspreidde kraters lijkt het een echt maanlandschap.

U reist verder naar het stadje Douz dat aan de rand van de woestijn ligt. Lunch in Douz en daarna reist u in zuidwestelijke richting de Sahara in tot de jeep halt houdt ergens in het midden van het uitgestrekte Sahara landschap bij een nomadentent en enkele bedoeïenen met kamelen. Dit is uw eerste bivakplaats in de woestijn. Al snel wordt duidelijk hoezeer uw begeleiders vertrouwd zijn met het harde leven van de woestijn. Met wat sprokkelhout en een minimum aan gereedschap maken zij in korte tijd een eenvoudige, maar voedzame maaltijd voor u klaar. Gehuld in een warme deken met een kopje thee kunt u zich daarna te ruste leggen in de nomadentent of daarbuiten onder wat misschien wel de mooiste sterrenhemel ter wereld is...


 

Dag 3 t/m 6 woestijntrektocht
Als u wakker wordt na uw eerste nacht in de woestijn, zijn uw begeleiders al druk in de weer met de voorbereidingen van het ontbijt en het gereed maken van de kamelen voor de expeditie.

Eigenlijk zijn het dromedarissen maar ze worden  vaak ook 'Chameaux' genoemd.

Als de kamelen zijn opgepakt, kan de expeditie beginnen. 

Vanaf nu draait het leven om  wandelen,  waterputten, schaduw, hout sprokkelen,  kampvuur maken en.......... kamelen.  Deze laatste zullen, met hun licht hautaine blik en eigenzinnige  karakter,  in de loop van de dagen uw  harten stelen door de rustgevende  en elegante manier waarop ze de zware lasten en soms ook een vermoeide wandelaar  de zandduinen op en af dragen. Met hun fluweelzachte poten sloffen ze schijnbaar moeiteloos door het warme mulle zand.

 

Al na anderhalve dag lopen  lijkt het alsof de woestijn u  als vanzelf  laat meedeinen op zijn ritme en loopt u  zonder nog verder stil te staan bij tijd of afstand, samen met de drijvers en kamelen de zacht gele of roze zandheuvels op en af  genietend  van het  stille en oneindige landschap.

 

Eerst trekt u  door lage zandduinen, maar na verloop van tijd worden ze hoger en hoger...   Een prachtig glooiend landschap met  mooie ronde zandhellingen, diepe kuilen, scherpe sikkelduinen en hier en daar een enkele groene struik, afgewisseld met grotere en kleinere steppeachtige vlakten met soms in de verte een tafelberg. Uw gidsen weten  feilloos 'de weg' te vinden.  De eerste dagen loopt u in zuidoostelijke richting en vervolgens wordt teruggebogen naar het noordoosten.

 

Degenen met oog voor detail zullen onder hun voeten nog een andere  onvermoede en fascinerende wereld ontwaren. Overal in het dunne en maagdelijke zand lopen  duidelijke sporen van kleine en grotere woestijnbewoners. Ook  heeft de wind prachtige reliëfs in de zandduinen uitgeslepen, die de liefhebbers van macrofoto’s menig keer in het zand zullen doen knielen. En hoewel de woestijn kurkdroog lijkt,  zal de oplettende wandelaar  toch overal  kleine plantjes vinden die zich blijkbaar erg thuis voelen in dit gebied.

 

Als aan het  einde van de middag de felle middagzon plaats  maakt voor het zachte strijklicht, bereikt de dag zijn visuele hoogtepunt. Tezamen met de karavaan die zich met lange schaduwen over de duinkammen slingert, zorgt dit licht voor sprookjesachtige beelden.   Tegen zonsondergang wordt gezocht naar een geschikte plaats voor het kamp,  aan de voet van fotogenieke zandduinen, of zomaar in het "midden van nergens"...Na het opzetten van de tenten, en het  sprokkelen van het hout, kunt u uw  benen strekken en languit gaan in het zachte zand.

 

Als de duisternis invalt en u zich   rond het kampvuur  schaart voor een  eenvoudig maar voedzaam diner,  ontvouwt zich boven u  het laatste spektakel van de dag .......... een prachtig  heldere sterrenhemel zoals deze alleen in een woestijn te bewonderen is. 

 

Dag 7 terug naar de bewoonde wereld (ca.  6 uur)

Na een aantal dagen de woestijn in al z’n facetten te hebben beleefd komt het moment dat  u afscheid zult  moeten nemen van de woestijn, de eenvoud en van uw begeleiders en van de kamelen.

In een jeep reist u terug naar Djerba. Onderweg lunch in het oude stadje Tamezret en bezoek o.l.v. een gids aan het Berbermuseum. Terug in Djerba wacht u weer een douche en een echt bed.

 

Dag 8. Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht of verlenging

 

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds