Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Dag tot dag

 
 
 
 
 
Programma

Dag 1 Aankomst Marrakech

Logies in een middenklasse hotel in het oude of in het nieuwe stadscentrum. 

Marrakech, gelegen aan de voet van het Hoge Atlas gebergte,  is een bruisende stad, waar heden en verleden hand in hand gaan. Het  plein Djemaa el Fna ligt centraal in de  helemaal ommuurde oude stad en vormt een trekpleister voor jong en oud, zowel voor de Marakchi’s als voor toeristen.  Met name  ’s middags en ’s avonds is het plein één grote openluchtmarkt waar u kunt genieten van de vele heerlijk geurende etensstalletjes, acrobaten, verhalenvertellers, traditionele waterverkopers,  goochelaars, slangenbezweerders, muzikanten en toneelspelers.  Een fascinerend schouwspel.  Het plein is omzoomd met sinaasappelstalletjes, restaurants en cafés. Achter het plein ligt de Medina, een doolhof van overdekte straatjes met winkeltjes en ateliers.


Dag 2 Transfer naar de Centrale Hoge Atlas (7 u.)
Via een mooie route met schitterende vergezichten rijdt u samen met de berggids  naar het startpunt van de 11daagse trektocht, naar het bergdorp Imilchil. Dit dorp -  het kloppend hart van de befaamde en in vroeger tijden zeer  beruchte Ait Haddidou berberstam - ligt op 2200 m. op  het ‘Plateau des Lacs’  oftewel het merenplateau. De geplooide kale bergketens, die de weidse vlaktes omringen, worden weerspiegeld in het kristalheldere water van de twee meren. Verspreid over de vlakte grazen kuddes geiten en schapen. Bezienswaardigheid in Imilchil  is de levendige weekmarkt op zaterdagochtend, waar berbers van heinde en ver naar toe komen.  Een volstrekt andere wereld dan Marrakech.

Logies in het centrum van Imilchil in een eenvoudig hotel.

 


Dag 3 naar  Aghbalou n’Mhouhtti (6 u.)

Nadat de muildieren zijn opgeladen, gaat u op pad. Eerst daalt u  af langs kleine dorpjes, omringd door akkers en velden.  Na enige tijd wordt het dal steeds smaller. Bij het dorpje Oulghazi staat u  aan het begin van een nauwe kloof, de Gorges Assif Melloul. Meestal loopt er een riviertje door deze kloof, die u meerdere malen zult moeten doorwaden. In Aghbalou n’Mouhtti, dat midden in de kloof ligt, wordt het kamp opgeslagen(1990 m).
Daling ca 170m 


Dag 4 naar Battli   (7 u.)

U vervolgt  de indrukwekkende kloof met zijn hoge wanden. U loopt langs steile kliffen, diepe grotten en komt  uiteindelijk door een groen eikenbos. Na enkele waterbronnetjes bereikt u de velden van het dorpje Battli (1590 m). Bivak in de buurt van het dorp.
Stijging ca 50m / daling ca 400m 


Dag 5 naar Plateau de Kousser (7 u.)

U verlaat  het rivierdal en klimt door dennen- en cicadenbossen naar de pas Tizi n’Dari (1968 m). Vanaf de top heeft u prachtig  uitzicht op de vallei Anergui. Aan de andere kant van de pas daalt u   weer af de kloof in. In het dorpje Ait Boulmane (1500 m) wordt een lunchstop gehouden.

Na de lunch  klimt u  over een klein zigzagpaadje omhoog naar het Plateau de Kousser (2600 m).

Bivak op het plateau.
Stijging ca 1100m / daling ca 150m 


Dag 6 naar Zawiat Anhançal (6,5 u.)

Vandaag zult u de opvallende rotsband van Tigrint (2882 m) overschrijden. Aan de andere kant van deze band daalt u af over een spectaculair paadje langs steile afgronden. Na Tizi n’Tisselmit bereikt u het mooie dorpje Zawiat Ahancal (1600 m). Overnachting in een eenvoudige gîte d’étappe.
Stijging ca 1000m / daling ca1700m

 


Dag 7 naar Assemsouk (5 u.)

U verlaat  Zawiat Ahançal en klimt onderlangs de steile wanden van de Jbel Aroudane (3362 m) naar de hoge pas Tizi n‘Illissi (2625 m). Grote kans dat u in de steile rotswanden klimmers aan touwen ziet hangen. Het laatste stuk naar de pas loopt over een breed karrenspoor. Na het maken van de nodige foto’s van het indrukwekkende uitzicht bovenop de pas, daalt u aan de andere kant af. U komt uit bij de  ‘souk’ (marktplaats), waar de nomaden die in dit gebied rondtrekken hun producten verhandelen. Bivak aan de oever van een rivier op 2350m.
Stijging ca 1000m / daling ca 300m 


Dag 8 en 9 naar Tabante (5 resp. 4 u.)

Een lang traject dat  over twee dagen uitgespreid wordt. Maar liefst drie klimmen staan u  voor de boeg. Maar ook prachtige uitzichten! Na het verlaten van het  karrenspoor, klimt u eerst naar de 2905 meter hoge Tizi Laaz. Vanaf de top heeft u spectaculair uitzicht op de hoge pieken van het Atlas gebergte: o.a. de Jbel Azourki (3677 m) en de Jbel Waougoulzate (3763 m). De route gaat verder naar  het turkooizen bergmeer Lac des Zoughares. Onderweg passeert u diverse  zomernederzettingen van de semi-nomaden bevolking. ‘s Zomers ontvluchten zij de hete dalen en trekken met hun schapen en geiten naar de hogere en koelere bergweides. ’s Winters, als de eerste sneeuw valt, laten ze hun vee weer in de lager gelegen weides grazen. De tweede klim leidt naar de pas Tizi ’n Taghfist (2560 m), vanwaar u bovenop uitkijkt over het mooie dal van Bouguemmez. Nadat u bent  afgedaald naar het dorpje Ifrane (2010 m) maakt u zich voor de derde en laatste klim. Het blijft spannend hoe het uitzicht aan  de andere kant van de col er uit ziet! U daalt  een laatste maal af  naar het dorpje Tabante (1860 m). Wie goed kijkt, ziet onderweg afdrukken van dinosaurussporen!
Dag 8 bivak op 2000m, stijging ca 550m / daling ca 750m
Dag 9 logies in gîte d’étappe in omgeving van Tabannt, stijging ca 200m / daling ca 300m


Dag 10 naar Tighremt n’Ait Ahmed (6 u.)

Nadat u de akkers en weides van het dorpje Ait Imi gepasseerd bent, klimt u over een steil karavaanpad naar de col Ait Imi (2900 m). Indrukwekkend is het uitzicht vanaf de col op de noordwand van de M’Goun. U daalt af over een eenvoudig pad naar Tighremt (lemen vesting)  N’Ait Ahmed (2250 m), net een groot zandkasteel. De moeite waard om hier even een kijkje te nemen.

Bivak in de buurt van de vesting.
Stijging ca 1000m / daling ca 650m


Dag 11 naar het basiskamp aan de voet van de Mgountop (5 u.)

Een schitterende route langs frappante geologische verschijnselen leidt u naar Assif Oulilimt. De grillig gevormde monolieten leveren een bijna surrealistisch landschap op. Bij een klein riviertje aan de voet van de M’Goun wordt kamp opgeslagen (2648 m).
Stijging ca 400m / daling ca 200m 


Dag 12 naar  het plateau van Tarkddit - via de col (4068m) van de Mgoun (facultatief)

( 5 of 9 u.)

Vandaag is er gelegenheid om de één na hoogste berg van Noord-Afrika, de M’Goun, te beklimmen. De M’Goun zelf is eigenlijk een lange graat, die zich over enkele kilometers uitstrekt op een hoogte van ongeveer 4000 meter. Het hoogste punt in deze graat is de Amsod (4068 m), maar in de volksmond wordt dit punt M’Goun genoemd. Na een vroeg ontbijt vervolgt eerst het pad langs de (meestal droge) rivierbedding. Dan slaat u linksaf en dan begint u aan de steile klim over veel los gruis naar de top. Na ongeveer 5-6 uur klimmen staat u  bovenop de top en heeft u  een panoramisch uitzicht op de Centrale Hoge Atlas, het Saghro gebergte en het dal van Ouarzazate! Dan volgt een afdaling aan de andere kant naar het Plateau van Tarkddit (2900 m).

 

De klim naar de top is altijd op eigen risico! Of een eventuele klim naar de top haalbaar is, kan uw gids het beste beoordelen. De klim naar de top is technisch niet moeilijk, maar vereist wel een goede conditie. Daarnaast zijn ook de weersomstandigheden van groot belang.  Met mooi weer is de col prima  te doen. Bij slecht weer is het absoluut onverantwoord, ook voor ervaren lopers, omdat u dan met name op de lange hoge kam blootgesteld kunt worden  aan harde rukwinden, die in het verleden als eens slachtoffers hebben geëist. 's Ochtends is redelijk goed in te schatten wat voor weer het wordt. Mocht eenmaal op weg alsnog het weer omslaan, dan moet u rechtsomkeer maken.
Als u naar boven gaat draagt u zelf uw picknick en andere spullen die u overdag nodig heeft (ook warme kleren)  want de muildieren kunnen niet over de col.
Stijging ca 1400m / daling ca 1150m

Indien u niet naar de top gaat, loopt u (met de muildieren) via een ander route naar de volgende bivakplaats.
Stijging 2x ca 400m / daling ca 400m

Dag 13 naar Agouti (6 u.)

Vanaf Tarkeddit klimt u  de laatste keer van deze trekking omhoog via een zigzaggend muildierpad naar een kam op 3400 meter. Het uitzicht op de steile noordwand van de M’Goun, het Plateau de Tarkddit en de vallei van de Ait Bouguemez is schitterend. Een lange, steile afdaling langs de bronnen van Ikkis brengt u naar de kleurrijke kloof van Arous. Aan de andere kant van het plateau ligt de vallei van de Ait Bouguemez, één lang lint van schilderachtige dorpjes, afgewisseld door akkers met granen, groenten en fruitbomen, irrigatiekanalen en indrukwekkende, eeuwenoude notenbomen.  De beschuttige ligging zorgt het gehele jaar door voor een gematigd klimaat. Een vriendelijke vallei met een boeïende en interessante berbercultuur en architectuur. Karakteristiek voor dit gebied zijn de talrijke, mooie lemen woonburchten met terrassen. De vallei wordt ook wel de  Vallée Heureuse’  genoemd  want er is overvloed aan water en de  bewoners  staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid.  In de buurt van het  dorpje Agouti (1780 m) eindigt deze ruige en indrukwekkende trekking en zet u voor de laatste keer de tent op.
Stijging ca 500m / daling ca 1600m


 


Dag 14 Transfer naar Marrakech (5 u.)

U verlaat de vallei. De  weg kronkelt omhoog naar een pas van 2200m vanwaar u nog een laatste blik kunt werpen op de Irhil M’goun. Daarna daalt u  af aan de andere kant   langs groene valleien met dorpjes, fruitboomgaarden en loofbomen. Het tweede deel van de route (ca 170km) is aanzienlijk vlakker.

Onderweg kunt u in Ouzoud een kort bezoek brengen  aan 110 meter hoge watervallen (‘Cascades d’Ouzoud’). Hoewel deze watervallen door mensenhanden zijn aangelegd, is een kijkje  toch zeker de moeite waard. Aan het einde van de middag komt  aan in het hotel in Marrakech. En is er nog gelegenheid voor een laatste rondwandeling over het plein  Jema el Fna

Dag 15 Marrakech - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven

 

Bovengenoemde uren zijn gemiddelde wandel- en reisuren, waarin stops en pauzes niet zijn meegenomen.

 
 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds