Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesië
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Aragonese Pyreneeën

 
 
 
 
 

8-daags wandelarrangement in de Aragonese Pyreneeën

Reisduur        8 dagen
Reisperiode   20 juni - eind september
Reissom         Vanaf € 435* p.p. *zie onder, voor aantal personen/soort accommodatie
Karakter        Individuele reis /Dagwandelingen vanuit 1 of 2 accommodaties
Niveau           Enige bergwandelervaring en redelijke conditie nodigAragon, ongerepte natuur, uitbundige bloemenvariatie, kristalheldere bergmeren en overweldigende bergmassieven
wandelvakantie  8 dgn vanuit idyllisch bergdorpje (1140m) en bemande berghut (1750m)

Boeiend, verrassen en muy rico
Uitgangspunt van dit wandelarrangement is een groene vallei met zes pittoreske bergdorpjes omringd door meer dan 3000m hoge bergtoppen. De vallei ligt in een bijna vergeten deel van de Aragonese Pyreneeën, op steenworp afstand van het nationale park d’Ordesa. Vanuit een bergdorpje (1120m) gelegen aan de oever van een rivier, maakt u een aantal mooie dagwandelingen. De nauwe straatjes en trappen en de uit natuursteen opgetrokken huizen geven het dorp een geheel eigen karakter. Tot ver in de zomer vind je hier een overvloed van ongerepte natuur, een uitbundige bloemenvariatie en overweldigende bergmassieven. Eerst wandelt u door de vallei, langs dorpjes en beekjes, door beuken- en eikenbossen en over glooiende bergweiden bezaaid met bloemen. Daarna  gaat u hoger de bergen in en wandelt u langs ruige berghellingen, wilde bergrivieren, kristalheldere bergmeren en over bergpassen met adembenemende uitzichten. Dit is het domein van gemzen en marmotten en ongetwijfeld zult u regelmatig ook kolonies vale gieren zien. Tijdens de wandelingen is er ’s zomers altijd wel gelegenheid voor een koele duik. Na de wandeling strijkt u neer op het gezellige dorpsterrasje beneden bij de rivier, een populaire ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners en ‘s avonds is het smullen van lekkere Spaanse maaltijden. De geïsoleerde ligging heeft ervoor gezorgd dat in het dorp een groot aantal tradities nog altijd in ere worden gehouden als oude volksdansen, streekgerechten en het ‘Gistabin’, het plaatselijk dialect (een mengeling van Catalaans, Spaans en Frans). U verblijft naar keuze in een familiehotel of in een appartement van een van de ‘Casas Rurales’. Daarnaast logeert u twee nachten in een berghut.

Wij wandelen hier al ruim 20 jaar en hebben met de vallei en haar bewoners een bijzondere en hechte band.  Wanneer u het Spaans een beetje beheerst, vormt deze vallei een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de bewoners en met hun oude tradities, maar ook zonder Spaans te spreken, zult u zich hier onmiddellijk thuis voelen! Een unieke plek voor rustzoekers en wandelaars om te genieten van de grootse natuur en van de warmte en gastvrijheid van de dorpsbewoners.

Boekingsperiode

20 juni tot eind september.

Wandelprogramma

In totaal wordt er 6 dagen gewandeld.  De wandelingen worden opgebouwd.  U wandelt minimaal 3 uur tot maximaal 6,5 uur. U kunt naar eigen behoefte een rustdag inplannen.

Aankomstdag

Vrijdag, zaterdag of zondag indien u kiest voor verblijf in een appartement; Bij verblijf in het hotel maakt de aankomstdag niet uit.

In het hoogseizoen (medio juli en augustus) adviseren wij uw vakantie zo te plannen dat het verblijf in de berghut (dag 4 en 5) niet op vrijdag of zaterdag valt, want in het weekend is het er meestal erg druk. Dit geldt niet voor juni en september. 

Karakter en zwaarte

Alle aangegeven wandeltijden zijn exclusief pauzes. Enige bergwandel ervaring en een redelijke conditie zijn vereist.

Door heel de vallei tot hoog in de bergen loopt een netwerk van oeroude bergpaden, de 'caminos'. Hiervan maken wij op onze wandeltochten veelvuldig gebruik. Ook wandelt u over brede zandwegen en heel af en toe een klein stukje asfalt. Een deel van de paden is bedekt met losse stenen, keien en gruis. De paden zijn gemarkeerd, daarnaast krijgt u een routebeschrijving mee en kaartmateriaal.

Onderweg is veel water (rivieren en bergmeren). Er kan regelmatig een verfrissende duik worden genomen. Wat u voor het tweedaags verblijf in de berghut nodig heeft, draagt u zelf naar boven. Het ontbijt en diner wordt door de berghut verzorgd. Ook worden tegen betaling lunchpakketten verstrekt, dus u hoeft geen proviand mee naar boven te nemen. De rest van de bagage kan beneden blijven.

Programma

Dag 1.  Aankomst


Dag 2 Schilderachtige dorpjes. Duur ca. 3,5 uur / 10 km / Hoogteverschil 300m
Een gevarieerde wandeling door twee bergdorpjes over een schaduwrijk pad (waaronder een steile klim van 40 minuten) langs glooiende akkers en weiden. Hoogste punt is een middeleeuws bergdorpje gelegen op (1420m.)  Via een klein stukje asfalt en een brede zandweg komt u beneden uit bij de rivier en een oude watermolen, inmiddels een ruïne. U volgt de rivier stroomafwaarts en wandelt over een gemakkelijk en schaduwrijk pad terug naar het dorp.

Dag 3. Wandeling naar een waterval (4 uur /10,5 km) of naar een bergmeer (+ 2,5 uur / + 5,5 km.) / Hoogteverschil 700m of 1240m
Vandaag maakt u een wat pittiger tocht, hoger de bergen in. Het pad voert langs glooiende weiden vol met bloemen en langs stallen en schuren. Na ca. 2 uur komt u uit bij een oude kobaltmijn, gelegen op 1750 m. iets onder de boomgrens. In de buurt van de mijn is een mooie waterval (1850m) U kunt het hierbij laten of verder lopen naar boven. Vanaf de mijn gaat een geleidelijk stijgend pad naar boven, over uitgestrekte bergweiden en langs kleine watervallen, waar overal irissen, gentianen, alpenroosjes, orchideeën en distels bloeien. U komt uit bij een ongerept bergmeer ingeklemd tussen steile rotswanden op 2360m. Na een verfrissende duik in het meer wandelt u terug naar beneden.

Dag 4. Wandeling naar de berghut. Duur: ca. 3 - 4 uur / 12 km / Hoogteverschil 630 m
De bagage nodig voor het verblijf in de berghut neemt u zelf mee. De route gaat over een breed, onverhard geleidelijk stijgend pad.  De hut ligt op 1750m aan de voet van de Posets (3300) een van de hoogste toppen van de Pyreneeën. De aankomst in de berghut is altijd een feest. De berghut wordt beheerd door een familie uit de vallei en u wordt hier gastvrij ontvangen. Rondom de hut heerst een gezellige bedrijvigheid van aankomende wandelaars en bergbeklimmers. Vanaf het grasveld voor de hut kunt u vooral bij de ondergaande zon genieten van een adembenemend kleurenpanorama op de mooi gevormde hellingen van het Posetsmassief. De omliggende karakteristieke schuren en stallen ('bordas' en ‘grangas’) geven het geheel nog eens een bijzonder cachet.

Dag 5. Wandeling naar een bergmeer. Duur ca. 5 of 6,5 uur / ca 12 of 14,5 km / Hoogteverschil 600 of 750m
Een afwisselende wandeling langs verschillende bergschuren, door naaldbossen, over bergweiden en langs hellingen begroeid met rododendronstruiken. Hogerop worden de hellingen kaler en ruiger. Na een forse klim bereikt u het heldere meer, gelegen op 2350m, in een diepe bergkom, omringd door grote zwerfkeien en hier en daar nog wat sneeuw. U kunt nog naar een tweede meer dat op 2500 m ligt. U loopt via dezelfde route terug.

Dag 6. Wandeling langs het Posetsmassief naar een bergpas met uitzicht. Duur ca. 5,5 uur / 14 km / Hoogteverschil 825 m
Een mooie tocht langs onder andere het Posets-massief, waarbij u tijdens het eerste deel van de wandeling vrijwel op hoogte blijft lopen met heel af en toe een stijging. Halverwege komt u bij een kleine vallei, waar verschillende wild stromende bergriviertjes samen komen. Deze waterrijke plek biedt een goede voedingsbodem voor orchis, monnikskap en arnika, die hier ’s zomers volop bloeien. Bovenop de pas (2592m) heeft u een fantastisch weids uitzicht en ziet u bij helder weer in de verte de Pico de Añeto (3404 m), de hoogste top van de Spaanse Pyreneeën. Via dezelfde route loopt u daarna terug naar de berghut.  Na de wandeling wordt u teruggebracht naar beneden. Duur ongeveer 40 minuten.

Dag 7. Wandeling naar een ander bergmeer. Duur ca. 6 uur / 15 km / Hoogteverschil 825 m
Dit meer ligt in een kalksteenmassief dat zich tegenover het dorpje bevindt.  Door een diepe kloof gaat een paadje slingerend omhoog, Een afwisselende tocht door dennenbossen en over rotspartijen, met hier en daar mooie uitzichten.  Het pad loopt min of meer parallel aan de bergrivier die zich via de kloof een weg baant naar het stuwmeer beneden in de vallei. Een paar keer steekt u de rivier over. Langs het pad staan veel bloemen. Het laatste stuk tot aan het meer gaat over een glooiend weidelandschap. Via dezelfde route als u gekomen bent, wandelt u weer terug naar beneden.

Dag 8 Vertrek of verlenging

Verblijf

Hotel

In het dorpje zijn twee hotels. Beiden worden gerund door families uit het dorp.

Hotel 1: het oudste hotel, gehuisvest in een karakteristiek 200 jaar oud  ‘Chistabin” huis, bevindt zich midden in het dorp. Het is knus en ademt nostalgie uit. De negen kamers, waarvan enkele met een Frans balkonnetje, zijn traditioneel ingericht met modern comfort en voorzien van badkamer en TV. Het restaurant bestaat uit een eetgedeelte met tafels en stoelen en een verhoogd deel met twee lange tafels en stoelen met open haard. Er is een kleine bar. Aan de voorkant is een kleine, ommuurde patio met planten en bloemen, waar u rustig kunt zitten. De keuken biedt traditionele streekgerechten met een vleugje Franse invloed. Alle groenten komen uit de eigen ecologische groentetuin. Er wordt steeds voor de nodige variatie gezorgd.  

Hotel 2: is vrij nieuw (ca 10 jaar oud) en ligt bovenin het dorp. De moderne kamers zijn verdeeld over twee verdiepingen en voorzien van badkamer, tv en telefoon. De meeste kamers hebben een klein balkon. Aan de voorkant is over de breedte van het hotel een terras met uitzicht over het dorp en de vallei. Het restaurant is ruim en licht met openslaande deuren naar het terras. De eigenaar heeft zich helemaal gespecialiseerd in het culinaire en dat blijkt ook uit de menukaart. Naast streekgerechten zult u hier ook exotische verrassingen aantreffen.  Er wordt volop gebruik gemaakt van verse ingrediënten en bij voorkeur uit eigen tuin

Appartement

Deze maken onderdeel uit van een woonhuis (‘Casa Rurale’) of bevinden zich in een apart gebouw in de onmiddellijke nabijheid daarvan.  Alle appartementen zijn eenvoudig want heel Spaans (lees: sober) ingericht en bestaan uit 1 of 2 slaapkamers, een salon met ingebouwde keukenhoek en een badkamer. Alles is aanwezig: gasfornuis, magnetron, koelkast, eettafel met stoelen, sofa en tv). Sommigen hebben een balkon, anderen hebben toegang tot een gemeenschappelijk terras of patio. Beddengoed en handdoeken zijn overal aanwezig.

Wij werken met meerdere appartementen. U wordt geboekt op basis van beschikbaarheid, waarbij de organisatie ter plaatse zich het recht voor behoudt om te bepalen welk appartement voor u geboekt wordt.

Berghut

De berghut, prachtig gelegen op 1750m aan de voet van een van de hoogste toppen van de Spaanse Pyreneeën, biedt plaats aan max. 70 personen. De hut wordt bemand door een familie uit de vallei en zij staan borg voor een gastvrij onthaal. U verblijft in slaapzaaltjes (9 tot 12 personen) op basis van halfpension (ontbijt en diner). Het eenvoudige gemeenschappelijk sanitair bestaat uit 2 douches, twee Wc’s en enkele wasbakken. U kunt warm douchen tegen betaling van € 4) Er is eenvoudig gemeenschappelijk sanitair (warm water tegen betaling). Er zijn goede bedden. Dekens en kussens zijn aanwezig. U zorgt zelf voor lakens of lakenzak en handdoek

Tijdens uw verblijf in de berghut wordt de hotelkamer niet aangehouden en checkt u opnieuw in als u terugkomt uit de hut. Maar u kunt altijd bagage achterlaten in het hotel.

Indien u dat teveel gedoe vindt, kunt u  tegen extra betaling ook de kamer aanhouden.  Prijs op aanvraag.

Het appartement wordt wel doorbetaald omdat appartementen alleen per week kunnen worden gehuurd.

Maaltijden

Bij verblijf in het hotel is het ontbijt inbegrepen. U zorgt zelf voor lunch en diner. In het appartement zorgt u zelf voor ontbijt, lunch en diner.

In de berghut (half juni – eind september) is zowel ontbijt als diner inbegrepen; zelf zorgt u voor de lunch

Met vegetariërs kan rekening worden gehouden, indien u dit tijdig aan ons doorgeeft.

Lunchpakketten zijn tegen betaling beschikbaar, zowel in het hotel als in de berghut. In het dorp kunt u ook uw eigen picknick kopen bij de plaatselijke kruidenier/supermarkt.

Zwemgelegenheid

Beneden bij het dorpje kan in de rivier niet gezwommen worden, wel pootje gebaad. In het naburige dorp 2km. verderop is een zwembad, dat in de zomermaanden (juli en augustus) geopend is.

Tijdens de wandelingen is regelmatig gelegenheid voor een afkoeling in rivier of bergmeer.

Andere voorzieningen

In het dorp is 1 kruidenier en 1 kleine supermarkt en er zijn twee restaurants.

Klimaat
Het weer in de vallei is in de zomermaanden over het algemeen goed. De temperatuur ligt tussen de 20°C en 30°C. De hoogte speelt hierbij een rol, per 150 meter stijgen, daalt de temperatuur ongeveer 1°C. Af en toe bestaat er kans op een regen- of onweersbui, meestal aan het eind van de middag. In mei en juni is het enkele graden lager en dan kan er soms hoog in de bergen nog veel sneeuw liggen, waardoor dan niet alle passen bereikbaar zijn. In september en oktober is het minder warm, maar nog altijd heel aangenaam.

Reissom per persoon (minimum aantal reizigers: 2)

Hotel  (5 nachten)        Hotel 1             Hotel 2                         Hotel 2

                                   Hele seizoen    Juni, September          juli en augustus

2 personen                  525                  525                              + 25    

3 personen (3pkmr)     485*                495                              + 25                

4 personen                  485                  485                              + 25

toeslag1 pkmr  (5 n)     70                   130                               150

*hotel 1:  3pkmr (met 3 losse bedden)  eigen sanitair

Appartement (7 nachten)                    

aantal personen                      juni en september       juli en augustus

2 personen                                        585                              + 40

3 personen                                        485                              + 20

4 personen                                        435                              + 20

Inbegrepen
- logies: appartement 7 nachten of hotel 5 nachten logies met ontbijt in  2 of 3 persoonskamer met sanitair
- 2 nachten berghut half pension en transfer terug naar beneden.

- diensten Engelssprekende gastvrouw / achtergrondinformatie gebied en vallei / kaartmateriaal en wandelroutes / praktische reisinformatie en bagage lijst

Niet inbegrepen
Heen- en terugreis / toeslag 1 perskamer   (niet mogelijk in de berghut) / overige maaltijden / bijdrage

Extra nacht hotel: op aanvraag. Appartementen worden alleen per week verhuurd

Hond niet toegestaan in de hotels. In appartement op aanvraag. 

Vervoer en verlenging
Openbaar vervoer advies: vliegreis naar Barcelona, Toulouse of Pau; treinreis naar Lannemezan (ten zuiden van Toulouse). Aansluitend autohuur, openbaar vervoer of taxi. 

Vanaf Frankrijk is geen openbaar vervoer mogelijk. Alleen taxi.
Voor mensen die al wat Spaans spreken is er een mogelijkheid om het wandelarrangement uit te breiden met een taalcursus (zie ook www.contactospaans.nl) in het dorp (voorafgaand of aansluitend aan het wandelprogramma).  Deze wandelreis is prima  te combineren met enkele dagen Barcelona. 

Meer informatie over vervoermogelijkheden kunt u bij ons opvragen.

 

 Informatie en boekingen 
Voor vragen over bovenstaande reis, kunt u mailen met info@nimsjoe.nl.
U kunt hier online boeken.

    

 

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds