Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Dag tot dag

 
 
 
 
 

Programma

Dag 1: Aankomst  Marrakech
Transfer naar het hotel.  

Dag 2: Naar Iknioun (transfer ca 7 uur)

’s Ochtends vroeg reizen we met een eigen minibus  naar Jbel Saghro.  Via een spectaculaire route met veel mooie uitzichten, steken we de Hoge Atlas over en passeren daarbij de hoogste pasovergang van Marokko, de Tichka pas (2260m.) Onderweg is er alle tijd voor fotostops en koffiepauze. Aan de zuidflank van de Hoge Atlas ligt de provinciestad Ouarzazate (1160m), een provinciehoofdstad, die voornamelijk als uitvalbasis fungeert voor tal van toeristische routes. Daarna rijden we verder in oostelijke richting.U passeert  de stadjes El Kelaa de Mgouna, het centrum van de rozencultuur en Boumalne Dades, gelegen aan de Dadesrivier die al het smeltwater van de Hoge Atlas naar het zuiden afvoert. In de brede Dadesvallei liggen veel indrukwekkende kasba’s (authentieke lemen forten). Deze weg heet niet voor niets de 'Kasba route' . Aan het eind van de middag bereikt u het doprje Iknioun (2000m), dat aan de voet van het Jbel Saghro massief ligt.
Aan de rand van het dorpje wordt het  eerste bivak opgeslagen en maakt u kennis met  de kok en de muildierdrijvers. Zij zullen u samen met de gids de komende dagen begeleiden.

Dag 3: (dag 1 trekking) Naar Moudon  5,5  uur
Vanuit Iknioun (ca 2000 m) loopt u  over een brede zandweg richting het Jbel Saghro gebergte. Daar aangekomen  gaat het  zigzaggend over een smal paadje omhoog naar de Tizi Noulili, een pas van 2300 m. Bovenop hebt u  een mooi uitzicht over de vlakte die de Hoge Atlas van het Saghro scheidt. In de verte ziet u duidelijk de besneeuwde toppen liggen van de Hoge Atlas.  U volgt een tijdje de langgerekte bergkam en daalt aan de andere kant af via een pad tot aan de bivakplaats bij Moudon op ca. 1700m.

Dag 4: (dag 2 trekking). Naar Tawlawalt – 6 uur
Eerst loopt u een stuk over een breed zandpad en steekt daarna  een rivierbedding over. Voor u ligt de ‘Bougafer’, een niet zo’n hoge maar wel legendarische bergpas op 2000 m. Het is een historische plek, omdat hier door de Ait Atta berberstam tijdens de koloniale oorlog tegen de Fransen een harde en verbeten strijd werd gestreden. De strijd werd uiteindelijk in 1932 in het nadeel van de lokale bevolking beslist.
U loopt  omhoog naar de pas en daalt  langs de andere kant af naar de  volgende pleisterplaats op ca. 1900 m in de buurt van een dorpje. Hoewel de Jbel Saghro een gebergte is met een onmiskenbaar woestijnkarakter, kunnen de avonden en met name de nachten hier behoorlijk koud worden en kan het ’s nachts zelfs licht vriezen.

Dag 5: (dag 3 trekking) Naar Tizilit vallei – 5,5 uur
U gaat naar boven naar een pas van 2034m. Bovenop kijkt u  uit over een indrukwekkend berglandschap. U houdt een korte stop en maakt  dan een lange afdaling over een zigzag-pad naar een groene vallei beneden. Onderweg ontwaart u  groepjes geïsoleerde huizen, verscholen in de diepe plooien van de berghelling. Beneden aangekomen volgt u een stukje de groene vallei met gecultiveerde akkers. U bivakkeert  in de vallei op ca.1400m.

Dag 6: (dag 4 trekking) Naar Imi Nougoulzi -  6 uur       
Eerst klimt u  naar een pas van 2084 m. Daarna daalt u  af en komt u uit in een droge rivierkloof. U volgt de kloof die steeds breder wordt en uiteindelijk uitmondt in een brede bedding. Hier vindt u groene akkers met pepers, kalebassen, suikerbieten en veevoer. U volgt de rivierbedding een hele tijd en op een gegeven moment gaat u  weer even omhoog om vervolgens weer 100 m af te dalen. Uw  kampplaats ligt in de buurt van een kleine waterval (waar overigens niet altijd water is) op 1390 m.

Dag 7: (dag 5 trekking). Naar Iggli – 5 uur
U vervolgt de  tocht over een brede zandweg langs mooie dadelpalmpartijen. Het pad wordt geflankeerd door hoge bergwanden. Dan ziet u voor u in de verte een tweetal rotsfiguren: volgens de legende een versteend bruidspaar, dat bij gebrek aan respect en eerbied voor Allah’s gaven, op de huwelijksdag door Allah werd gestraft.
U daalt af en komt terecht in een kloof, die op sommige punten wel tientallen meters breed is. Na het dorpje Afourar verlaat u de koof weer en  klimt u omhoog naar  het dorpje Igli. Igli heeft een indrukwekkende ligging tegen een fraai gevormde rotswand. Overnachting in de buurt van het dorpje op 1600m.

Dag 8: (dag 6 trekking). Naar Tifdassine – 6 uur
Vanuit het dal komt u  uit op een grote open vlakte, waar een bijzonder uitzicht wacht! Verspreid over de vlakte staan een aantal vreemd gevormde stenen pilaren van wel tientallen meters hoog. In de verte ziet u  ook enkele bruinzwarte tenten van de Ait Atta nomaden. U loopt een hele tijd over de vlakte. Voor uw voeten waggelen grote zwartglanzende scarabeeën moeizaam tussen de stenen door. U steekt  vervolgens een lage pas over: de Tizi n’tGoute (1650 m)  en volgt  dan een slingerend paadje naar beneden tot aan een brede zandweg. Deze loopt langs enkele dorpjes.  U bivakkeert  in de buurt van het dorpje Tifdassine op 1240 m.

Dag 9: (dag 7 trekking). Naar Assaka – 5,5 uur
U volgt een een brede rivierbedding die bezaaid is met kiezels en af en toe grote stenen in allerlei kleuren. Aan beide zijden verrijzen steile rotswanden. Het pad loopt afwisselend beneden door de bedding en boven langs door de rotswand. Beneden meandert  een glinsterend stroompje tussen groene struiken door. Boven voert het pad langs steile, roze bergwanden met mooi uitzicht op de rivier beneden. Hier en daar liggen grote rotsblokken en zwerfkeien.
Hogerop hebt u uitzicht op een gevarieerd berglandschap. Sommige bergen hebben scherpe onregelmatig getande kammen, andere bergen zijn aan de bovenkant helemaal vlak.
In de kloof liggen de dorpjes, aaneengeregen als stillevens, ingeklemd tussen de hoge bergen. Boven het groene loof van amandelbomen verheft zich een eenzame palmboom waarvan de takken een sierlijke waaier vormen tegen de geelbruine achtergrond. Af en toe wordt er kort gepauzeerd in de buurt van de dorpjes in de schaduw van oude vijgen- en amandelbomen.
De mensen in deze geïsoleerde dorpjes leiden een marginaal bestaan. Ze leven voornamelijk van veeteelt en de opbrengst van de amandeloogst.
Aan het einde van de middag verlaat u de kloof weer  en komt  u  boven uit bij een vriendelijk dorpje, gebouwd rondom een enorme lemen burcht.  Bivak  op 1590 m, aan de voet van de burcht op kleine ronde dorsvloertjes van gestampte aarde.

Dag 10:(dag 8 trekking). Naar Tidkit – 5,5 uur
Het eerste deel van vandaag voert  over gladgepolijste zwartglimmende stenen plateau’s met doornachtig struikgewas en langs prachtig gewelfde rotswanden naar een weids plateau bedekt met mosachtige begroeing. Verspreid over het plateau liggen enorme kale bruin- en zwartgekleurde rotsen en er grazen diverse kuddes geiten en schapen. De grillige bergkammen in de verte steken scherp af tegen de strakke blauwe lucht. Terwijl u de vlakte oversteekt ziet u  hier en daar eenzame boerderijtjes liggen. U komt uit  bij een diepe kloof en daalt  hierin af via een smal pad. Beneden aangekomen volgt u  even een riviertje dat kronkelend een weg zoekt tussen de oleanderstruiken. Even later steekt u het riviertje over en verlatat u de kloof weer via een pad naar boven.  Vervolgens steekt u een pas over en komt u  uit op een klein plateau op 1660 m.  Voor de laatste keer zet u de tent op.

Dag 11: (dag 9 trekking). Naar Ait Boubker - 5 uur        
Het laatste traject gaat over licht glooiend terrein en door droge rivierbeddingen. In de loop van de middag ziet u in de verte de Hoge Atlas opdoemen.  U steekt een bruggetje over en doorkruist talloze groene akkers omzoomd door amandel- en vijgenbomen. Veel mensen zijn bezig op de akkers en hun nieuwsgierige blikken blijven u volgen tot u uit het zicht en in het struikgewas bent verdwenen.  U komt uit bij  Ait Boubker, een dorpje op 1425 m. , gelegen in de noordelijke uitlopers van Jbel Saghro.  Hier eindigt de trektocht.  U  overnacht in een gastenverblijf bij een familie aan de rand van het dorpje.

Dag 12: einde trektocht. Naar Marrakech (Transfer ca. 7 uur)
Na het ontbijt neemt u afscheid van de muildierdrijvers  en reist u terug naar Marrakech. Een transfer van ongeveer 7 uur. Vanaf Boumalne Dades, is de route hetzelfde als op de heenreis, alleen ziet het landschap er in omgekeerde richting toch weer heel anders uit. De route langs al die mooie leembouwdorpen blijft boeien.  Onderweg luncht u in een lokaal restaurantje of bereidt de gids een picknick voor u. Tegen de avond bereikt u Marrakech.  

Dag 13: Marrakech
U heeft nog een volle dag om deze fraaie stad te bezichtigen. Marrakech is meer dan 10 eeuwen oud en is de bakermat van de berbercultuur. Een stad met een indrukwekkend verleden, waar ook de moderne wereld haar intrede heeft gedaan. Maar in de oude stadskern, de Medina, met de zoete doordringende oosterse geuren waant u zich  nog altijd in de Middeleeuwen. Het wervelende en sprookjesachtige plein Jemaa el Fna blijft iedereen boeien: jong en oud, toerist en Marokkaan.
Alle belangrijke bezienswaardigheden als het Bahia paleis, het Badi paleis, de Medersa Ali Ben Youssouf liggen in het oude centrum. 

Dag 14: Vroege terugvlucht vanuit Marrakech naar Amsterdam. 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds