Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

Dag tot dag

 
 
 
 
 

Programma

Dag 1: Aankomst Marrakech

Logies  in een middenklasse hotel in het oude of in het nieuwe stadscentrum.

 

Dag 2: Marrakech
Deze bruisende koningsstad ligt aan  de voet van het Hoge Atlas gebergte. Het centrale plein Djemaa el Fna is het kloppend hart van de helemaal ommuurde oude stad en een trekpleister voor jong en oud, zowel voor de Marakchi’s als voor toeristen.  Vooral aan het einde van de middag en ‘s-avonds is het plein één grote openluchtmarkt waar u kunt genieten van de vele heerlijk geurende etensstalletjes, acrobaten, verhalenvertellers, traditionele waterverkopers,  goochelaars, slangenbezweerders, muzikanten en toneelspelers.  Een fascinerend schouwspel.  Het plein is omzoomd met sinaasappelstalletjes, restaurants en cafés. Achter het plein ligt de Medina, een doolhof van overdekte straatjes met winkeltjes en ateliers. Dichtbij het plein staat de markante Koutoubia-moskee met zijn vierkante minaret. Alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in het oude centrum en zijn vanaf het plein makkelijk lopend  bereikbaar.

Dag 3: transfer naar het Toubkal gebied (1,5 u.) Start wandeltocht naar Tacheddirt (4 u.)
Van Marrakech rijden we in ongeveer anderhalf uur naar  Imlil, een dorpje gelegen op  1740 m. Het dorp Imlil dankt zijn bestaan grotendeels aan de onmiddelijke nabijheid van de  de hoogste bergtop van de Atlas, de Toubkal  4167. Vanaf hier vertrekken de meeste tochten naar de top. Er zijn veel cafees, winkeltjes en eenvoudige herbergen. Er heerst een gezellige drukte.
Hier beginnen we onze trektocht. Van Imlil lopen we naar het dorpje Tacchedirt (2350m) waar we ons eerste bivak opslaan.

Dag 4: Tacheddirt - Likkemt rivier (ca 6,5 u.)
Vanuit Tacheddirt is het 1200 meter stijgen naar de bergpas Tizi n'Likemt (3555 meter). Het paadje zigzagt steil omhoog. Maar onze inspanning wordt beloond met prachtige vergezichten op het groene dal van Assif Imenane en de hoge toppen er omheen. Een pittige afdaling van 1000 hoogtemeters over een pad met een ondergrond van losse stenen, brengt ons in het schitterende dal van de Likkemt rivier, waar we na ongeveer 6,5 uur de kampplaats aan de Likkemt bereiken.

Dag 5: Likkemt Rivier - Amsouzerte (ca 7 u.) 
Het eerste deel van de route vandaag klimt geleidelijk omhoog langs een kleine kloof en steile rotswanden. Dan bereiken we het beekje dat we stroomopwaarts volgen tot de laatste korte klim naar de 3109 m hoge Tizi n'Ourouraine. Vanaf deze pas hebben we voor het eerst uitzicht op de hoogste berg van het Atlasgebergte, deToubkal! Dan is het 1300 hoogtemeters afdalen naar het groene rivierdal van de Assif Tifnoute. Langs de oevers van deze rivier vindt veel akkerbouw plaats, waaronder de verbouw van gierst, maïs, amandelen en diverse soorten groenten. Het is ongeveer 7 uur lopen naar de kampplaats Amsouzerte.

Dag 6: Amsouzerte - Ifni meer  (ca 4 u.)
Na de lange wandeldagen van de voorgaande dagen, zal het traject voor vandaag slechts vier uur in beslag nemen. Na het verlaten van de groene rivieroase, klimmen we zo'n 500 meter omhoog naar de natuurlijk gevormde stuwdam van het Ifnimeer. Deze dam is tijdens de ijstijd gevormd door een gletsjer. De gletsjer is na de ijstijd weggesmolten, maar de eindmorenen zijn gebleven en dammen tegenwoordig het koude, maar verfrissende bergmeer Ifni (2312 m) in. Wie durft een duik te nemen?! Het kamp ligt aan de andere kant van het meer, dat omringd wordt door de prachtige bergtoppen van de Hoge Atlas.

Dag 7: Ifni meer - Toubkal berghut (ca 6 u.)
Vroeg op, want er staat ons een lange, zware klim te wachten naar de 3664 meter hoge bergpas Tizi Ouanoums. En ook nu wordt de inspanning weer grandioos beloond door de indrukwekkende uitzichten op de bergen van de Hoge Atlas. De afdaling naar de Toubkal berghut (3207 m) is relatief eenvoudig. De totale route zal ongeveer 6 uur duren. Er wordt gekampeerd nabij de Toubkal hut.

Dag 8: Toubkal berghut - Toubkal - Toubkal berghut (ca 6 u.)
Vandaag staat het hoogtepunt van deze reis op het programma: de beklimming van de Toubkal (4167 m), de hoogste top van het Atlasgebergte. De klim naar de top van de Toubkal kent geen technische moeilijkheden. Het paadje is echter wel steil en de ondergrond bestaat grotendeels uit los gruis. Vanaf de top hebben we met goed weer een panorama uitzicht over de Anti Atlas en de vulkanische hellingen van Sirwa in het zuiden. De klim duurt ruim 3,5 uur en de afdaling naar de hut terug ongeveer 2,5 uur.

Dag 9: Toubkal berghut - Imlil (ca. 4,5 u.) Transfer naar Marrakech (1,5 u.)

Na het ontbijt  beginnen we aan het laatste deel van deze geweldige trektocht.  Vandaag geen cols meer maar wel een mooie en geleidelijke afdaling vrijwel paralel aan de n’Isougouane rivier.

Het eerste deel van het pad is bezaaid met stenen en rotsblokken. Maar naarmate we verder afdalen is het een vrij goed pad. Af en toe staan er tentjes langs de weg met frisdrank en mineraalwater.

Na ongeveer 2/3e van de route afgelegd te hebben, komen we bij Sidi Chamharouch (2300m) Een klein gehuchtje, bestaande uit  enkele cafées en aan de overkant van de rivier een moskee, enkele huizen en een witgekalkte rondvormig gebouwtje (Koubba) waar een  ‘Marabout’  (lokale heilige) begraven ligt.  Het is al sinds de middeleeuwen een belangrijk pelgrimsoord, een soort Lourdes maar dan voor geesteszieken.  De zieken kunnen hier kamertjes huren en blijven of enkele dagen tot meerdere weken, totdat ze genezen zijn.  De Koubba en de moskee zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Beneden aangekomen in Imlil, het dorpje waar we de trektocht ook begonnen zijn, nemen  we afscheid van onze begeleidingséquipe. Na de lunch reizen we terug naar Marrakech. E nis er nog ruim de tijd voor een  wandeling over het plein of door de Medina.

Dag 10: Marrakech - Amsterdam
Transfer naar luchthaven voor de terugvlucht

Bovengenoemde uren zijn gemiddelde wandel- en reisuren, waarin stops en pauzes niet zijn meegenomen.

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds