Home
Nieuws
Marokko
Egypte
Spanje
Tunesiƫ
Over Nimsjoe
Over de reizen
Algemene informatie
 

dag tot dag

 
 
 
 
 
Programma 

 

Dag 1 – 2 Marrakech

Na aankomst op de luchthaven in Marrakech worden we naar het hotel gebracht.

Gesticht in de 11e eeuw was Marrakech hét handels- en ruilcentrum voor de omwonende Berberstammen. Tot op de dag van vandaag is dit karakter in de oude binnenstad bewaard gebleven. We hebben de hele dag de tijd om deze bruisende stad te verkennen. De grote trekpleister van Marrakech is de Medina (oude stadscentrum), een fascinerend doolhof van schemerige donkere straatjes met winkeltjes, werkplaatsen, moskeeën en woonhuizen.

Je waant je eeuwen terug in de tijd en raakt bedwelmd door de alom aanwezige zoete doordringende geuren van mint, kruiden, henna en parfums. Het aangrenzende plein ‘Jema el Fna’ is een wervelende show van artiesten, kunstenaars en muzikanten die hun kunsten en talenten aan het publiek vertonen en van handelaars die hun koopwaar aanbieden. Tegen zonsondergang wordt het plein door talloze lampen en eetgeuren omgetoverd in een onwezenlijk sprookjesachtige wereld. Naast de souqs en het plein zijn er ook nog een aantal historische monumenten en enkele tuinen en parken te bezoeken.


Dag 3 Naar de woestijn (ca. 8 uur rijden, exclusief pauzes)

Via een spectaculaire route met veel mooie uitzichten, steken we de Hoge Atlas over en passeren daarbij de hoogste pasovergang van Marokko, de Tichka pas (2260m.) Onderweg is er alle tijd voor fotostops en koffiepauze. Aan de zuidflank van de Hoge Atlas ligt de provinciestad Ouarzazate (1160m), een provinciehoofdstad, die voornamelijk als uitvalbasis fungeert voor tal van toeristische routes. Daarna voert de route dwars door een onherbergzaam maanlandschap van grillige gevormde zwartgetinte bergen: links de westelijke uitlopers van het Saghro gebergte en rechts de oostelijke uitlopers van de Anti Atlas. In de vruchtbare vallei strekt zich over een lengte van 200 km. een prachtig donkergroen oaselandschap uit, bestaande uit dichte dadelpalmbossen, fel afstekend tegen de geelbruine kleuren van het omringende woestijnlandschap. Op de hoger gelegen randen van de vallei verheffen zich op de woestijn- en steppeachtige bodem robuuste middeleeuws aandoende lemen, kasteeldorpen en burchten (kasba's); Deze dichtbevolkte vallei is een vergaarbak van Berbers, Arabieren en Haratin (nakomelingen van voormalige slaven uit Afrika). In en rondom de dorpjes heerst een gezellige drukte: ezels, fietsende en spelende kinderen, mannen in witte gewaden en tulbanden op hun hoofd en vrouwen gehuld in donkere doeken versierd met vrolijke borduursels. Het gebied buiten de vallei is uitsluitend het territorium van rondtrekkende nomaden aan met hun kuddes. Na een korte stop in Zagora, waar we overstappen over in jeeps rijden we naar de eerste bivakplaats. Hier worden we onthaald op een geurig glaasje muntthee en maken we kennis met onze begeleiders, die ons de komende dagen zullen vergezellen. Voordat we aanschuiven voor ons eerste woestijndiner, zetten we de tenten op en verkennen we de directe omgeving van ons kampement.


 


Dag 4 – 8 Eindeloze vertes en fotogenieke zandduinen

De volgende ochtend wordt het kamp opgebroken en wordt alle bagage en proviand op de kamelen geladen. Een dagelijks terugkerend ritueel. Het begin van de tocht gaat in zuidwestelijke richting over een vlakte tussen twee bergketens in gelegen. Weldra worden dorpjes en mensen schaarser en gaan de groene kleuren van de oases langzaam over in de goudgele tinten van de woestijn. We trekken over stenige, weidse vlaktes spaarzaam begroeid met lage doornstruiken en acacia's.

Droge rivierbeddingen snijden diepe geulen in het landschap. De kale berghellingen van de geplooide tafelbergen, die telkens weer in de verte opdoemen, tonen steeds verschillende kleurschakeringen. Op een gegeven moment komen we bij een gebied met hele kleine zandheuveltjes. Daarna wordt het terrein weer rotsachtiger en bezaaid met keien. We naderen Jbel Bani, een langgerekt berg keten, dat de laatste barricade vormt voor de uitgestrekte 'Hammada' ten zuiden van Zagora. Bovenop hebben we een verrassend uitzicht over een golvend landschap met op de voorgrond een serie kleine tafelbergen en op de achtergrond de onmiskenbare geelroze kleur van de zandduinen. We lopen verder en aan de horizon verschijnen af en toe donkergroene stroken van vruchtbare oases. Onderweg stoppen we bij een bron in een mooie oase met prachtige oude dadelpalmbomen. . Een enkele keer komen we nomaden tegen met hun geiten- en kamelenkuddes of passeren we een woestijnboerderijtje met groene akkers.

En dan vereist er ineens een prachtig decor van glooiende, gele zandduinen. Het pastelgroene loof van oude tamarisken tegen het prachtige decor van de glooiende, gele duinen is een streling voor het oog. De kamelen sloffen moeiteloos op hun zachte zolen door het fijne zand. Wij hebben daar wat meer moeite mee..


Tussen de middag wordt er uitgebreid gepauzeerd voor de lunch.  Aan het einde van de dag wordt een goede plek gezocht voor het bivak. Er wordt afwisselend gebivakkeerd in droge rivierbeddingen, ergens op de vlakte, in de schaduw van palmbomen of aan de voet van zandduinen. Bij de ondergaande zon steken de sierlijke palmen en de fraai gevormde duinkammen scherp af tegen de roze hemel. De kamelen worden afgeladen en vrijgelaten. Enige bewegingsvrijheid moeten ze wel opgelegd krijgen, in de vorm van een touw om de voorpoten, want anders zijn ze de volgende ochtend helemaal onvindbaar.

Terwijl de kok de voorbereidingen treft voor het avondeten, zetten wij onze tent op en gaan vervolgens de drijver(s) helpen met het sprokkelen van hout voor het kampvuur.

De ondergaande zon tovert mooie kleuren op de zandduinen. De avonden en nachten zijn helder en de hemel is bezaaid met sterren. Gezeten rondom een knapperend kampvuurtje genieten we van de flonkerende sterrenhemel... Nergens is het 's nachts zo stil als in de Sahara. Zo stil dat je eigen hart hoort kloppen...

Gezeten op een zandduintop de volgende ochtend tasten onze ogen de horizon af op zoek naar de zon, die weldra weer in volle glorie zal verschijnen. We zien al van verre de kamelen aankomen, die de drijvers voor dag en dauw al zijn gaan verzamelen.

Na het ontbijt trekt de karavaan verder. Door de stilte, de oneindigheid van het landschap en de deinende gang van de kamelen ontstaat een innerlijke rust en langzaam maar zeker geven we ons over aan het ritme van de woestijn.

De tocht eindigt bij een van de laatste woestijndorpjes gelegen in de punt van de vruchtbare Draa-oase met schitterende palmgroeppartijen en groene akkertjes. In de schaduw van de dadelpalmen wordt van alles verbouwd: granen, groente en henna. De henna van deze streek geldt als de beste, d.w.z. de meest intens kleurende. Even verderop gaat de Draarivier ondergronds en loopt de vallei dood in de onmetelijke woestijnvlakte.

Dag 9 einde woestijnwandeltocht en terug naar de bewoonde wereld (ca.  8 uur rijden, exclusief pauzes)
Na het ontbijt nemen we afscheid
van onze begeleiders en van de kamelen en reizen we terug naar Marrakech via dezelfde route als we gekomen zijn. Maar in omgekeerde richting lijkt het toch een heel ander landschap dan op de heenreis. In Ouarzazate maken we een stop voor een snelle lunch. In Marrakech aangekomen, ruilen we de tent in voor een heus hotelbed. Na dagen geen bad of douche gezien te hebben, is het een weldaad om weer eens onder een flinke waterstraal te staan en al het woestijnzand van je af te kunnen spoelen.   Tot slot na het diner nog een laatste ronde over het plein om afscheid te nemen van Marrakech en om alle geuren en kleuren nog eens goed in ons op te nemen.


Dag 10 Transfer naar de luchthaven van Marrakech voor de terugvlucht.

 

 
     
| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Nimsjoe | sitemap | in/uit loggen |

Favorieten reizen

culinaire reis
duurzaam reizen
cultuurvakantie

Bezoekadres:

The Globe
Outdoor- & Travel center
Waldorpstraat 15H
2521 CA DEN HAAG
K.v.K. nr: 27182115
Bank: 42.96.13.652

Contactinfo:

tel: 070 - 388 46 49
fax: 070 - 388 32 61
e-mail: info@nimsjoe.nl

Internet:

www.nimsjoe.nl

Ons team:

Willemien Jacops
Roos de Mik
Arnoud van Tilburg
René de Bos
Rob Siebel

Bezoek ook eens:

- snowleopard.nl
- discoverreizen.nl
- seatrek.nl
- adventure50plus.nl
- discover divinglogo anvr

logo sgr

logo calamiteitenfonds